Svijet     | 03.06.2019. 09:43 |

Opoziciona Nove demokratija vodeća na izborima u Grčkoj

FENA Internet

ATINA, 3. juna (FENA)  - Desna opoziciona Nova Demokratija (ND) osvojila je u nedjelju gradonačelnička mjesta u Atini i u Solunu te gotovo sve grčke pokrajine, potvrdivši nadmoćnu pobjedu nad ljevicom premijera Alexisa Tsiprasa na evropskim izborima. 

Premda na birališta nije izašlo 60 posto birača, ocjenjuju analitičari, dobar rezultat koji su ostvarili kandidati koje podupire ND daju jasnu prednost velikoj konzervativnoj formaciji pet sedmica do prijevremenih parlamentarnih izbora 7. jula. 

U Atini je Costas Bakoyannis (41), bivši guverner pokrajine, osvojio 65 posto glasova, pokazuju rezultati nakon prebrojavanja 99 posto biračkih mjesta, prenosi ANA.

Na izborima u Solunu, drugom po veličini gradu u Grčkoj pobijedio je Konstantinos Zervas koji je u prvom krugu bio drugoplasirani. Zervas je nastupao kao nezavisni kandidat.

Iako je bilo nekoliko izuzetaka, poput rezultata u Solunu, Nova demokratija potvrdila je poziciju kao vodeća stranka i favorit na prijevremenim parlamentarnim izborima 7. jula, navodi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Počela druga faza glasanja u Indiji

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

U Grčkoj uhapšena 63 člana kriminale grupe zbog nasilja na sportskim terenima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu