Svijet     | 03.06.2019. 10:33 |

Njemačka koalicijska vlada pred raspadom nakon ostavke Nahles

FENA Internet

BERLIN,  3. juna (FENA) - Budućnost koalicijske vlade njemačke kancelarke Angele Merkel u ponedjeljak je postala neizvjesna nakon što je Andrea Nahles, čelnica manjeg koalicijskog partnera neočekivano objavila ostavku zbog loših rezultata na evropskim izborima u prošlom mjesecu.

Nahles je izjavila da će zvanično podnijeti ostavku s čela Socijaldemokratske partije (SPD) "nakon što je raspoloženje u stranci pokazalo da ja više nemam podršku neophodnu za obavljanje mojih dužnosti".

Njen odlazak mogao bi dovesti do prijevremenih izbora ukoliko SPD odluči da napusti vladu oformljenu nakon izbora održanih u 2017.

Lijevo krilo stranke optužilo je takozvanu "veliku koaliciju", SPD-ovu treću s Merkelom konzervativnom  Kršansko-demokratskom unijom (CDU) u posljednjim godinama, za pad popularnosti stranke.

SPD je osvojio samo 15,8 posto glasova na izborima za Evropski parlament u prošlom mjesecu, što je najlošiji izborni rezultat. 

Stranački čelnici trebali bi se sastati u prijepodnevnim satima kako bi raspravljali o najboljim potezima za izlazak iz krize nakon što je vanredni sastanak u nedjelju završen bez konkretnih zaključaka.

Rolf Muetzenich bit će prelazni čelnik stranačke grupe u Bundestagu, dok je premijeru savezne držve Rhineland-Palatinate, Malu  Dreyeru, ponuđeno da privremeno predvodi stranku.

Nekoliko potencijalnih kandidata za nasljednika Nahles u nedjelju se, međutim, povuklo iz utrke za novog čelnika, uključujući ministra finansija Olafa Scholza, koji je uoči njene ostavke izjavio da SPD neće ulaziti u još jednu koaliciju s CDU na narednim izborima.

Favorit za nasljednika  Nahles sada je Manuela Schwesig, premijerka savezne države Mecklenburg-Vorpommern, prenosi dpa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'