Ekonomija     | 03.06.2019. 15:23 |

ZDK - Korisnici koncesija na vodama prošle godine uplatili 382.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. juna (FENA) - Korisnici koncesija na vodi tokom prošle godine su na ime koncesione naknade uplatili Zeničko-dobojskom kantonu 382.019 KM, od čega 232.984 KM za korištenje hidropotencijala za proizvodnju električne energije, a 149.035 KM naknada za korištenje prirodne, mineralne i termo-mineralne vode.

Po informaciji Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, koju je na 7. sjednici usvojila Vlada ZDK, trenutni dug koncesionara za 2018. iznosi 55.765 KM.

Resorni ministar Mirnes Bašić naveo je da su sredstva koja su prošle godine uprihodovana po osnovu koncesionih naknada veća za 71 posto u odnosu na 2017.

- Obaveze koncesionara su na kraju 2018. bile veće, ali je jedan broj koncesionara izmirio obaveze početkom ove godine. Od ukupno uplaćenih sredstava 70 posto je alocirano gradu/općinama na čijem području se nalazi predmet koncesije - kazao je Bašić.

Gradu Zenici je prebačeno 59.984 KM, Općini Olovo 76.230 KM, Općini Tešanj 69.884 KM, Općini Vareš 30.496 KM, Općini Zavidovići 34.922 KM te Općini Žepče 991 KM, a iz tih sredstava je finansirano više vodnih projekata.

Do 2018. godine u ZDK-u je dodijeljeno ukupno sedam koncesija za crpljenje mineralne vode - tri na području Tešnja, dvije u Zenici te po jedna u Olovu i Varešu. Kada se radi o minihidroelektranama, do sada je dodijeljeno 13 koncesija za gradnju, od čega je osam MHE u funkciji, jedna je u izgradnji, dok je za četiri u toku pribavljanje odobrenja za građenje što je uslov za potpisivanje ugovora.

- Prošle godine nije dodijeljena nijedna koncesija, ali je vođeno nekoliko postupaka koji su u toku ili su obustavljeni. U toku su postupci za dodjelu koncesija za MHE Megara 1 u općini Maglaj i MHE Trstionica u Kraljevoj Sutjesci, općina Kakanj, te postupci dodjele koncesije za eksploataciju izvorske vode u Maglaju, Tešnju i Zenici - kazao je Bašić.

Prekinuti su postupci za dodjelu koncesije za MHE Orlja u općini Olovo i MHE Luke u općini Visoko, jer nisu dobijene saglasnosti općinskih vijeća, a zbog nepotpune dokumentacije prekinut je i postupak za zahvatanje i flaširanje mineralne i izvorske vode na lokalitetu Matina - Ponijevo u općini Žepče, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo