Svijet     | 04.06.2019. 12:27 |

Ujedinjene nacije obilježile Svjetski dan bicikla

FENA Internet

NEW YORK, 4. juna (FENA) - Ujedinjene nacije obilježile su Svjetski dan bicikla (3.juni), slaveći jedinstvenost, dugovječnost i vitalnost bicikla.

Obraćajući se svečanom skupu, predsjedavajuća Generalne skupštine UN-a Maria Fernanda Espinosa Garces izjavila je da bicikli mogu dati ogroman doprinos "od smanjenja emisije gasova u saobraćaju i pogibija na cestama do bavljenja gojaznošću i neprenosivim bolestima, poboljšanja povezanosti ruralnih sredina i jačanja prava djevojčica i žena". 

- Saobraćaj je treći po veličini izvor emisije CO2 - kazala je Espinosa, dodajući da su studije pokazale da bi, ukoliko se samo 10 posto saobraćaja odvija biciklom, emisija otrovnih gasova u urbanim sredinama opala za sedam posto.

- Stoga moramo učiniti više na integraciji biciklističkog saobraćaja u urbano i ruralno planiranje, infrastrukturu i dizajniranje. Moramo razmotriti omogućavanje subvencija za korištenje bicikla. I mi moramo ulagati u obrazovanje kako bi promovirali višestuke koristi od biciklizma  - dodala je ona.

Bicikl je jednostavno, dostupno, pouzdano, čisto i ekološki korisno prevozno sredstvo - izjavio je na brifingu za novinare portparol UN-a Stephane Dujarric.

- Ono također šalje pozitivnu poruku za održivom potrošnjom i proizvodnjom i ima pozitivan uticaj na klimu - kazao je on. 

Istaknuo je da Svjetski dan bicikla ima za cilj ohrabriti države članice Svjetske organizacije da posvete posebnu pažnju biciklima u razvojnoj strategiji i da uključe bicikle u međunarodne, nacionalne i lokalne politike razvoja.

U aprilu 2018 godine, Generalna skupština UN-a proglasila je 3. juni Svjetskim danom bicikla, prenosi Xinhua.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'