Svijet     | 05.06.2019. 10:47 |

La Repubblica - EU bi mogao pokrenuti prekršajni postupak protiv Italije

FENA Internet

MILANO, 5. juna (FENA) - Evropska komisija pokrenut će disciplinski postupak protiv Italije u srijedu i poslat će pismo vladi u Rimu u kojem navodi da fiskalnoj politici Rima nedostaje razboritosti i da bi mogla  izložiti zemlju šoku izazvanom nepovjerenjem tržišta, objavile su danas novine La Repubblica.

Novine navode detalje iz, kako tvrde, nacrta pisma koje će biti poslano italijanskoj vladi, koja je pokrenula nove velike inicijative na polju socijalnih davanja kako bi osnažila treću po veličini ekonomiju eurozone.

Dnevne novine također pišu da će Komisija zatražiti od Rima da napravi rezove u budžetu u iznosu  između tri i četiri milijarde eura kako bi izbjegli sankcije EU.

- Odsustvo razumne budžetske politike izlaže zemlju šoku gubitka povjerenja tržišta, s negativnim posljedicama po realni sektor i ekonomski rast - navodi La Repubblica optužbe iz pisma.

Italija je jedva izbjegla takvu disciplinsku akciju krajem prošle godine, kada je postigla sporazum s Komisijom o svom budžetu za 2019. Komisija je prvobitno odbila nacrt budžeta, navodeći da on neće umanjiti italijanski golemi dug.

Italija je umanjila ciljnu cifru budžetskog deficita na 2,04 posto BDP-a s prvobitnog plana od 2,4 posto ali je, ipak, dominantniji partner u vladajućoj koaliciji, desničarska Liga, pozvala na novi golemi budžet za 2020.

Čelnik Lige i zamjenik premijera Matteo Salvini u srijedu je pozvao države članice EU da sazovu sastanak na kome bi se razmotrila fiskalna pravila bloka, koga on optužuje za siromašenje Italijana i spriječavanje ekonomskog rasta njegove zemlje.

- Učinit ćemo sve da ostanemo unutar naših uspostavljenih parametara, ali ako vam djeca ostanu gladna, šta možete učiniti? Kada ostanete unutar parametara, i dopustite da vaše djete postane gladno, da li ćete razmatrati parametre ili ćete nahraniti djete? Djeca su uvijek na prvom mjestu - izjavio je Salvini.   

Salvini i njegov koalicijski partner koji također obavlja dužnost zamjenika premijera, Luigi Di Maio, raspravljali su u utorak o mogućnosti kršenja pravila EU o budžetskom deficitu u telefonskom razgovoru, pišu druge italijanske dnevne novine Corriere della Sera, u srijedu.

Corriere ne navodi u svom članku, u kome se ne poziva na bilo kakve izvore, da li su dvojica čelnika postigli sporazum o tome da li da ne premaše limit budžetskog deficita od tri posto BDP-a za  2020. godinu.

Salvini i Di Maio, koji predvodi pokret Pet zvijezda, spremni su da ponovo razgovaraju o tom i drugim pitanjima, uključujući i eventualno restrukturiranje vlade u srijedu navečer ili u četvrtak, dodaje Corriere, prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo