Bosna i Hercegovina     | 05.06.2019. 13:56 |

U Potočarima obilaskom mezarja i vjerskim programom obilježen Dan šehida

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 5. juna (FENA) - U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari i šehidskom mezarju "Veljaci“ u Bratuncu danas je obilaskom mezarja i vjerskim programom, obilježen Dan šehida.

Glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić, koji je predvodio vjerski program, poručio je kako je naša trajna obaveza sjećati se šehida.

- Treba da radimo sve ono za čime će Allah dž.š. biti zadovoljan i ono sa čime ćemo stati svjetla obraza pred naše šehide. Možemo mnogo, možemo više, svako može na svoj način doprinijeti. Moramo biti bolji, moramo biti jači i moramo se više paziti i uvažavati, a sve to ako budemo radili biće bolje našoj zajednici, našoj Srebrenici i našoj državi. Molimo Bog da nam pomogne na tom putu - poručio je Peštalić.

Pored preživjelih žrtava rata koje su obišle mezarja svojih sinova, muževa i rodbine, obilježavanju Dana šehida prisustvovali su i brojni predstavnici udruženja iz Srebrenice i Bratunca te bošnjački predstavnici vlasti.

Hafiza Mujkanović izgubila je dva sina, muža i mnogobrojnu rodbinu.

- Osjećaj je neopisiv, teško je reći kako se danas osjećam. Ne daj Bože nikome dočekati Bajram na mezaru djece. Hvala Allahu, od sina imam kćerku i ta unuka mi je sve – kazala je Mujkanović.

Vahida Dženanović iz Osata danas je posjetila mezar svog sina i muža u Potočarima.

- Tokom rata sam izgubila muža, dva sina i mnogobrojnu rodbinu. Jednog sina sam ukopala u Memorijalnom centru Potočari, a ostatke tijela drugog sina nikad nisam pronašla. Ne daj Bože nikome sudbinu kao našu, ni mi same ne znamo kako se osjećamo. Stariji sin je bio oženjen i imao je dva sina, njegove kosti nikad nisam pronašla. Mlađi sin je imao 20 godina. Od mlađeg sina sam pronašla samo glavu i on je tako ukopan, a kod muža je pronađeno više posmrtnih ostataka - kazala je Dženanović.

Do danas je u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ukopano 6.610 žrtava genocida u Srebrenici.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo