Bosna i Hercegovina     | 05.06.2019. 16:49 |

Šiljdedić: Noćas se sukobili migranti u Miralu

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO/VELIKA KLADUŠA, 5. juna (FENA) - Veća grupa migranata u privremenom prihvatnom kampu Miral u Velikoj Kladuši fizički se sukobila međusobno protekle noći, potvrdio je za Fenu portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić. Najmanje deset vinovnika tuče povrijeđeno je lakše u tim neredima.

Lakše tjelesne ozljede zadobila su i tri policajca kada su s drugim kolegama stigli na lice mjesta po dojavi zaštitara iz objekta iza ponoći. Oštećeno je policijsko vozilo.

U kampu je trenutna situacija donekle pod kontrolom, ali postoji oprez zbog moguće ponovne eskalacije, napominje Šiljdedić.

Sinoć se ispostavilo da je u fizičkom obračunu učestvovalo više od 100 migranata, a policajci su ozlijeđeni kada su ih po dolasku, 30 do 40 vinovnika sukoba gađali metalnim šipkama, kamenjem, bocama.

Nakon toga su upućene dodatne policijske snage iz Velike Kladuše i Cazina te je situacija stavljena pod kontrolu jutros oko 4.30 sati.

Slobode je lišeno 20 migranata za koje se smatra da su inicijatori sukoba i još je u toku kriminalistička obrada nad njima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će inicirati postupak deportacije iz Usnko-sanskog kantona, odnosno Bosne i Hercegovine, najmanje šest osoba među njima, navodi Šiljdedić.

Po njegovim daljnjim navodima, u skučenom prostoru kampa Miral, još skučenijem nakon nedavnog požara, boravi veći broj ljudi pa lako dolazi do međusobnih čarki koje mogu prerasti u veće sukobe u takvim neuslovima i usljed frustracija koje su prethodno doživljavali migranti kada su vraćani s graničnih prijelaza te drugih nedaća. Šiljdedić još napominje da su na malom prostoru na okupu osobe različitih nacionalnosti.

Ovo nisu prvi sukobi u migrantskim kampovima, a postoji bojazan da neće biti ni posljednji, napominje Ale Šiljdedić i dodaje da nema potpune kontrole nad ovim objektima.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo