Bosna i Hercegovina     | 06.06.2019. 09:11 |

Akademija u znak sjećanja na Safeta Zajku i Safeta Hadžića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Akademija u znak sjećanja na lik i djelo novogradskih ratnih velikana heroja oslobodilačkog rata, brigadnih generala i zlatnih ljiljana Safeta Zajku i Safeta Hadžića upriličena je u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad.

Akademiju su zajednički organizirale 2. Viteška motorizirana brigada i Općina Novi Grad Sarajevo, a počela je učenjem Fatihe, intoniranjem himne te pozdravom zastavama države BiH, Armije RBiH te zastavama 21. viteške brigade ARBiH.  

Uime organizatora 2. Viteške motorizirane brigade Safet Kešo govorio je o liku i djelu Safeta Zajke, njegovoj hrabrosti i spremnosti da uvijek bude sa svojim borcima.

- Među prvima se uključio u operativne aktivnosti Patriotske lige. U svako doba bio je dostupan, stizao na bilo koju tačku svoje 20 kilometara duge zone odgovornosti. Bio je jedan od najboljih sinova koje je BiH imala - poručio je.

Izrazio je čast da, uime Udruženja 2. Viteške, pozdravi taj skup.

- Prije svega, raduje me da mogu pozdraviti porodice svih devet heroja oslobodilačkog rata kao i skoro sve generale Armije RBiH, komandante brigada koji su prisutni prof. Ejupa Ganića člana ratnog Predsjedništva BiH kao i predsjednika Skupštine Republike BiH u vrijeme agresije Miru Lazovića i sve druge prisutne - rekao je na početku uime organizatora 2. Viteške motorizovane brigade Safet Kešo. 

O liku i djelu Safeta Hadžića govorio je i pomoćnik načelnika Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Općine Novi Grad Sarajev Tajib Delalić, ali i bliski saradnik i prijatelj Safeta Hadžića.

- O Safetu Hadžiću ne možete nikad ispričat priču do kraja, on je neispričana priča. Od dolaska u Sarajevo, iz rodne Strgačine, radio je za jedinstvo i jačanje Bošnjaka i tako se nastavilo sve do njegove smrti - kazao je.

Ratni komandant 5. Dobrinjske brigade general Ismet Hadžić Mutevelija rekao je da su Bošnjaci narod koji brzo zaboravlja svoje veličine.

- Bosna više neće nikad imati heroje kakvi su Zajko, Hadžić, Nanić, Hujdur, Malkić, Bešić, Hodžić, Mešić i Šehović. Naši šehidi, heroji, borci su čuvari naše države Bosne i Hercegovine. Pozivam vas da, u godinama koje dolaze, ovakvu akademiju organiziramo u Bužimu, Mostaru i drugim gradovima širom države - poručio je Ismet Hadžić.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić kazao je da je  'Općina Novi Grad Sarajevo jedina dala dva, od ukupno devet heroja, oslobodilačkog rata'.

- Trudimo se očuvati sjećanje na njih kroz ovakve i slične akademije, ali i na druge načine. Kroz našu općinu idu dvije paralelne ulice, ulica Safeta Hadžića i ulica Safeta Zajke. Najveće općinsko priznanje nosi naziv po Safetu Hadžiću, a najljepši i najveći park u Sarajevu po Safetu Zajki. Ne smijemo zaboraviti ni njih, ni sve hrabre borce i bitke, koje su vodili boreći se za našu državu. Jednu takvu obilježavamo u subotu 8. juna, na Golom brdu na Žuči u 15 sati. Pozivam da dođete, da zajedno ne dozvolimo da se izgubi sjećanje na hrabri i časni period naše historije - kazao je.

Predsjednik Skupštine Republike BiH u vrijeme agresije Miro Lazović  istakao je da ga je 'Akademija vratila u vremena kad je bilo časno i pošteno braniti svoju državu i kad se stjecala njena nezavisnost'.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić istakao je da je 'Bosna i Hercegovina nepobitna historijska, politička i kulturna činjenica, te da je uvijek bila samo i isključivo bosanska, bez obzira na sve što se dešavalo na ovim prostorima u posljednjih 150 godina, na stalne nasrtaje, masovne pokolje kojima je bošnjački narod bio izložen i genocid koji je izvršen'.

- Doprinos Akademiji dali su i akademik Emir Hadžihafizbegović, a prikazani je i film posvećen Safetu Zajki i Safetu Hadžiću, autora Avde Huseinovića. Upriličeno je izvođenje i numera posvećenih dvojici ratnih velikana, u izvedbi hora OŠ 'Avdo Smajlović' i Harisa Ganića, te hora Hazreti Hamza - saopćila je Općina Novi Grad Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad: Potpisani ugovori za sufinansiranje troškova poslovanja početnika u biznisu

Općina Novi Grad - Potpisani ugovori za stipendiranje uspješnih sportista, učenika i studenata

Općina Novi Grad Sarajevo - Po 500 KM za još 43 porodice sa blizancima, trećim i više djece

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom