Svijet     | 06.06.2019. 09:41 |

May, Trump i Macron na ceremoniji 75. godišnjice Dana D

FENA Internet

PARIZ 6. juna (FENA) - Čelnici Britanije, Francuske i Sjedinjenih Država u četvrtak će prisustvovati obilježavanju 75. godišnjice Dana D na ceremoniji u blizini mjesta iskrcavanja saveznika u Normandiji u sjevernoj Francuskoj.

Današnja dešvanja uslijedit će dan nakon velike ceremonije u engleskom lučkom gradu Portsmouthu, jednom od mjesta odlazaka vojnika prema plažama Francuske pod nacističkom okupacijom, kako bi učestvovali u bici koja je promjenila kurs Drugog svjetskog rata. 

Planirano je da francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanska premijerka Theresa May polože kamen temeljac za memorijal na mjestu iskrcavanja britanskih vojnika na Dan D u blizini Ver-sur-Mera na istočnoj obali Normandije.

Očekuje se da nekoliko sati nakon toga Macron i američki predsjednik Donald Trump odaju počast palim vojnicima na američkom groblju u Normandiji.

Njihove supruge, Brigitte Macron i Melania Trump, također će prisustvovati ceremonijii na groblju, koje se proteže iznad plaže Omaha na kojoj je američka vojska pretrpila najteže gubitke, kada je poginulo više od 2.000 ljudi.

Dvojica predsjednika planiraju kratki bilateralni susret nakon ručka u Caenu, gradu koji je bio razoren u savezničkom bombardovanju nakon koga su slijedili iskrcavanje trupa i invazija.

Macron će također odati počast 177 francuskih komandosa iz Slobodnih francuskih snaga koji su učestvovali u iskrcavanju, prenosi dpa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Obilježena peta godišnjica ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo