Kultura     | 06.06.2019. 12:42 |

Bookstan i ove godine mjesto susreta knjiženika iz svijeta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Internacionalni festival književnosti Bookstan ove će godine, u njegovom četvrtom izdanju, biti održan od 3. do 6. jula u Sarajevu.

U prve tri godine održavanja, na Bookstanu je učestvovalo skoro 200 domaćih, regionalnih i svjetskih autora među kojima su: Rabih Alameddine, Frank Westerman, David Mitchell, Rawi Hage, Kamila Shamsie, Hanif Kureishi, Mona Eltahawi, John Freeman, Amila Buturović, Ece Temelkuran, Dubravka Ugrešić, Miljenko Jergović, Bekim Sejranović, Ilija Trojanow, Faruk Šehić, Xiaolu Guo, Vladimir Pištalo, Damir Karakaš, Nellja Veremej i brojni drugi.

Bookstan od osnivanja organizuje radionice za mlade književne kritičare koje u cijelosti stipendira Izdavačka kuća "Buybook" i Fond otvoreno društvo BiH.

Na predstojećem Bookstanu bit će održana radionica o temi Književna kolumna, u trajanju od 30. juna do 6. jula. Voditelj će biti književni kritičar Vladimir Arsenić, a učestvovat će 20 studenata iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Na četvrtom Bookstanu izbor autora i autorica koji dolaze iz cijelog svijeta odredile su centralne festivalske teme, a to su "Fantom Slobode" i "Građanin svijeta".

U okviru programa "Fantom slobode" Bookstan će ugostiti najagilnije borce za obnavljanje zajedničkog kulturnog prostora nakon ratova devedesetih te su se okupljali oko "Buybooka" u njegovom začetku jer su knjige bile prvo što je poteklo preko granica novouspostavljenih država.

U programu podsjećanja na Buybookove početke Bookstan će upriličiti i sjećanje na one koji više nisu među živima, poput Predraga Lucića, jednog od najznačajnijih južnoslovenskih književnika i novinara.

Druga festivalska tema predstojećeg Bookstana biće "Citizen of the World/Građanin svijeta" povodom koje stižu brojni autori u namjeri da razgovaraju  o prevazilaženju nacionalnih koncepata i insistiranja na čistim identitetima.

Na festival književnosti Bookstan dolaze i Buybookovi autori koji više ne žive u BiH, a koji su u njoj rođeni te svoje uspješne književne karijere grade diljem svijeta.

Iz IK Buybook najavili su i nova izdanja namjenski pripremana za premijerno predstavljanje na Bookstanu uz dolazak gostiju koji će proslaviti određene jubileje te prateći program posvećen drugim oblastima umjetnosti, poput izložbe fotografija Milomira Kovačevića Strašnog i izložbe Rudolfa Kutzlia "Bogumili", navodi se između ostalog u saopćenju IK Buybook i direkcije Festivala Bookstan.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Sarajevu otvoren 8. Međunarodni festival književnosti 'Bookstan. No East. No West.'

Bookstan - Predstavljanje romana "Njen ja" iranskog autora Reza Amirkhanija

Program 'Mladi i književnost' Bookstan-a predstavlja Emira Durmiševića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom