Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SBBBiH

Saopćenje

Reakcija SBB-a na saopštenje UG Transparency international BiH

Amaterske i zlonamjerne generalizacije skrivaju glavne krivce i suštinske probleme

Povodom saopštenja udruženja građana Transparency international BiH o podnošenju prijave protiv 14 političkih stranaka, među kojima je, slučajno ili ne, kroz cijeli tekst saopštenja SBB stavljen na prvo mjesto, radi istinitog, cjelovitog i poštenog informiranja javnosti, prinuđeni smo demantirati ovaj površni, tendenciozni i zlonamjerni pokušaj skrivanja suštinskih problema i glavnih zagađivača izbornog procesa. 

Prvo, potpuna je neistina da SBB “učestvuje u vlasti u općini Ilidža”, gdje ni načelnik niti bilo koji pomoćnik načelnika, niti ijedan službenik ovlašten za ugovaranje ili potpisivanje ugovora o nabavkama, imaju bilo kakve veze sa SBB-om. SBB je tek s nekoliko vijećnika prisutan u općinskom vijeću, koje nema nikakve nadležnosti u vezi s raspisivanjem i ugovaranjem javnih nabavki, pa stoga pozivamo ovo udruženje da javnosti i svojim finansijerima pojasni s kojom skrivenom namjerom plasiraju očigledne neistine?!

Drugo, autorima navedenog saopštenja, na vrhu liste je SBB koji ima ukupno 15.000 KM donacija od sedam pravnih lica, ali ne i stranke koje takve donacije minimalno ili nikako ne prikazuju u svojim izvještajima, ali redovno i brutalno reketiraju hiljade privrednika, otimaju milione maraka teško stečenih zarada, zloupotrebom položaja svojih prvaka rektiraju svakoga ko se pokuša zaposliti u javnom sektoru, zloupotrebljavaju službena vozila, službene kancelarije i javni novac za izbornu kampanju. Sve je to poznato svakom poslodavcu, radniku i običnom grđaninu u državi, osim amaterima koji u svom paralelnom svijetu trivijalnosti tobože brinu o sukobu interesa.

Treće, kada već primi donaciju na transparentan način, SBB nije u mogućnosti provjeriti da li je neka kompanija poslovala s javnim sektorom, što nije krivica primaoca, već davaoca donacije. Ako se utvrdi da ova jedna od sedam kompanija koje su dale simboličnu donaciju SBB-u jeste prekršila Zakon, biće nam zadovoljstvo taj novac uplatiti u budžet institucija BiH, pa stoga odbijamo izjednačavanje s onima koji nezakoniti izborni rezultat mogu zahvaliti upravo upotrebi prljavog i neprijavljenog stranačkog novca za potkupljivanje izborne administracije, brutalnu privatizaciju biračkih odbora, zastrašivanje i podmićivanje glasača, te neviđenu krađu glasova, što je utvrđeno u svim relevatnim izvještajima o Općim izborima 2018.

Četvrto, posebno je zanimljivo da je pomenuta prijava obuhvatila gotovo sve relevantne parlamentarne stranke bošnjačke i građanske provinijencije, a upadljivo zaobišla HDZ i SNSD, pa bi se valjda, po receptu koji propagira Transparency, svi mi trebali ugledati na ponašanje ove dvije stranke!?

Na kraju, bilo bi korisno da umjesto grubih manipulacija, površnih generalizacija, zaobilaženja suštinskih problema u oblasti sukoba interesa i neselektivnog izjednačavanja svih stranaka, autori pomenute prijave, javnosti i svojim finansijerima pojasne kako je više kriv onaj koji prikaže svih sedam transparentnih donacija, nego onaj koji prikaže samo dio ili ni jednu, u kampanji potroši višemilionske iznose sumnjivog porijekla, a opet nedovoljne da se potkupe i glasači i brojači i probrani režimski mediji i “nesvrstani analitičari i endžioi”, koji tezama da smo svi isti, upravo štite, ohrabruju i nagrađuju najgore među nama.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.