Bosna i Hercegovina     | 06.06.2019. 13:01 |

Wigemark: Zakon o finansiranju političkih stranaka uskladiti s EU standardima

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 6.juna (FENA) - Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i sprecijalni predstavnik EU izjavio je danas da je usvajanje novog zakona o finsiranju političkih stranaka jedan od prioriteta na kojem treba raditi u BiH.

Sadašnji zakon će se, kaže, morati mijenjati te usaglasiti sa standardima EU.

Istakao je da je u situaciji neformiranja novih vlasti na nivou BiH, jednom od entiteta i pojedinih kantona vrlo teško preći s riječi na djela kada je u pitanju postizanje evropskih stnadarda u BiH.

- Međutim, i u takvim okolnostima ne postoji razlog da se već sada ne razgovara o prioritetima, kroz proces dijaloga - rekao je Wigemark, koji je danas je u Banjoj Luci bio domaćin treće debate o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja EU.

Podsjetio je da je Evropska komisija dala svoje mišljenje o aplikaciji BiH, kojom je potvrdila da naša zemlja može postati članica, ali još puno stvari treba uraditi.

-Želimo da čujemo od građana šta im predstavlja EU i da oni sami preduzmu inicijativu i iskoriste proces evropskih integracija za unaprijeđenje svog životnog standarda - rekao je ambasador Wigemark.

Vjeruje da su građani zainteresirani za ekonomske teme, sigurnost i pitanja koja govore o boljoj budućnosti, a ne o temama koje dominiraju u političkom diskursu.

Kada su u pitanju izmjene i dopune bilo kojih propisa u RS-u ili FBiH, po pitanju policijskih oblasti, naglasio je da se mora imati na umu da je ova zemlja u jednoj fazi odnosa s EU, nakon podnošenja aplikacije za članstvo.

-Da bi se ostvarili dalji iskoraci, potrebno je da se svaki propis razmatra u kontekstu usklađenosti s evropskim standardima. Isto važi i za propise o policijskim snagama bilo gdje u BiH, RS-u, ili nekom od kantona - rekao je šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom