Bosna i Hercegovina     | 06.06.2019. 15:32 |

U Živinicama Akademijom i defileom ratnih zastava obilježen Dan šehida

FENA Maja Nikolić

ŽIVINICE, 6. juna (FENA) - Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prisustvovao je danas u Živinicama Akademiji povodom Dana šehida, poručivši tom prilikom kako bi volio da je ovakvih događaja u BiH mnogo više, "jer se nikada nećemo moći odužiti onima koji su svoje živote dali za slobodu koju mi danas uživamo". 

- Moramo uraditi sve da se na najbolji mogući način odužimo najboljim borcima Bosne i Hercegovine. To ćemo uraditi tako što ćemo brinuti o njihovim porodicama, o njihovoj djeci jer su se i oni brinuli da BiH bude demokratska zemlja, zemlja ravnopravnih naroda. Mnogo toga smo uradili ali nije urađeno sve ono što se moglo uraditi, jer postoje još uvijek mnoga šehidska djeca koja nemaju posao. To bi trebala biti obaveza svih nas, da to pitanje riješimo i iscrpimo sve resurse da pomognemo toj djeci - istakao je Džaferović.

Potcrtao je i da BiH unatoč svim problemima ide naprijed. Danas je mnogo više Bosne i Hercegovine, ocijenio je, nego što je bilo 1995. godine, 2010. godine...

-Bosna i Hercegovina je obavila brojne i značajne reforme na planu unutrašnjih integracija. Doći ćemo na kraju do cilja koji se zove cjelovita i demokratska BiH - naglasio je Džaferović.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević poručio je da je sjećanje na sve šehide i borce pokazatelj odbrane BiH.

- Ti ljudi su branili suživot Bosne i Hercegovine i sve njene vrijednosti. Zbog toga ne postoji ništa čime bismo se mi mogli odužiti šehidima i borcima osim da čuvamo državu BiH onakvu za kakvu su se oni borili - kazao je Bukvarević.

Pored Akademije u organizaciji Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH te u saradnji sa Savezom organizacija porodica šehida i poginulih boraca Tuzlanskog kantona, položeno je i cvijeće na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Grada Živinice te upriličen defile ratnih zastava.

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH Almin Škrijelj ocijenio je da, iako je mnogo godina prošlo od završetka rata, jedan dio društva polako zaboravlja ono što su šehidi učinili za BiH.

- Cilj je da sjećanje na njih podignemo na viši nivo i da od naredne godine na ovakvim obilježavanjima budu i djeca iz osnovnih i srednjih škola te studenti s univerziteta. Ne možemo reći da je položaj porodica šehida sjajan, ali kao organizacija se trudima da porodicama šehida sačuvamo dignitet i ponos - rekao je Škrijelj.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Festival hrane - Domaća i egzotična jela na tanjiru u Živinicama

Began Muhić iz SDA novi je gradonačelnik Živinica

U Živinicama održani prijevremeni izbori , na redovnim biračkim mjestima glasalo 33,21 posto birača

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo