Svijet     | 06.06.2019. 20:43 |

Haradinaj s Merkel: Takse od 100 posto na robu iz Srbije se neće ukinuti

FENA Agencije

BERLIN, 6. lipnja (FENA) - Premijer Kosova Ramush Haradinaj rekao je u četvrtak da je Kosovo zainteresirano za dijalog sa Srbijom ali da se takse od 100 posto na robu iz Srbije neće ukinuti, prenose prištinski mediji.

Haradinaj je ponovio poslije sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu da je Kosovo za sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum koji uključuje uzajamno priznanje u sadašnjim granicama.

-Kancelarka Merkel zainteresirana je da se dijalog Kosova i Srbije nastavi i da se postigne dogovor - istaknuo je Haradinaj.

On je rekao da će glavna tema dijaloga između Kosova i Srbije biti uzajamno priznanje sadašnjih granica.

-Kosovo je ozbiljna strana i zainteresirani smo za dijalog - rekao je Haradinaj i dodao da uvozne takse za srpsku robu neće biti ukinute, da su on i Angela Merkel razgovarali o taksama ali da nije bilo zahtijeva da se one ukinu, prenose Novosti.

Haradinaj je kazao kako postoje dvije mogućnosti u procesu dijaloga s Beogradom i to,  postizanje "velikog sporazuma" ili jedan duži proces pregovora.

Ukoliko bi se postigao sporazum radilo bi se o velikoj odluci koja bi uključila SAD, Njemačku i Francusku.

-Postoje dvije mogućnosti, jedna je mogućnost sjajne oduke. I dalje treba da se nadamo poslije uključenja američkog predsjednika Donalda Trumpa i posebno sada sa direktnim uključenjem njemačke kancelarke Merkel i francuskog predsjednika Makrona u mogućnost postizanja velikog sporazuma -rekao je Haradinaj.

Ukoliko se taj sporazum ne postigne onda će to "biti višemesečni i višegodišnji proces" rekao je on i dodao da je teško moguće postizanje "velikog sporazuma".

On se zahvalio Angeli Merkel na čvrstom stavu Njemačke u obranu kosovskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i za to što je Njemačka za liberalizaciju viza za građane Kosova.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Izložba 'Gastarbeiter' o novim iskustvima migracije i savremenim odnosima moći

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Na sajmu turizma u Berlinu predstavljene turističke atrakcije Mostara

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije