Bosna i Hercegovina     | 07.06.2019. 08:55 |

DHN u BiH traži istragu i kažnjavanje počinitelja prijetnji i napada na novinare

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. lipnja (FENA) - Društvo hrvatskih novinara (DHN) u BiH najoštrije osuđuje prijetnje upućene kolegama novinarima Dnevnog avaza, te portala Bljesak.info i Klix.ba, kao i nasilno otuđivanje telefona novinarki Avaza Melihi Smajkić, koji su se dogodili u mostarskom naselju Zalik dok su novinari snimali obiteljsku kuću i poslovni objekt obitelji Husić na koje je ranije bačena eksplozivna naprava.

DHN BiH traži od nadležnih organa da istraže sve okolnosti ovog slučaja te sukladno zakonskim propisima kazni počinitelje verbalnih prijetnji i nasrtaja na novinare i njihovu opremu, a također zahtijevaju da se otkrije i sukladno zakonu procesuira i identitet osoba koje su novinarima prijetile putem Facebooka.

"Sloboda medija i prava novinara da izvještavaju o događajima od javnog interesa u temeljima su demokratskih društava, zaštićeni zakonima i međunarodnim konvencijama, koje je obvezna poštovati i Bosna i Hercegovina", priopćeno je iz Društva hrvatskih novinara u BiH.

Kako su u posljednje vrijeme sve učestalije prijetnje, ali i fizički napadi na novinare u BiH, Društvo hrvatskih novinara u BiH pridružuje se zahtjevima za izmjene kaznenog zakonodavstva, kojima bi se napad na novinare tretirao kao napad na službenu osobu u obavljanju dužnosti, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo