Ekonomija     | 07.06.2019. 13:15 |

BATA - Akreditovana 123 tijela za ocjenjivanje usklađenosti

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Institut za akreditovanje BiH (BATA) uspostavljen je 2002. godine i od tada su u BiH akreditovana 123 tijela – 70 ispitnih laboratorija, dvije medicinske, osam kalibracionih, te 41 inspekcijsko tijelo i dva certifikacijska tijela.

Predstavnici Instituta za akreditiranje BiH (BATA) i Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) danas su na konferenciji za novinare u Sarajevu kazali da je Svjetski dan akreditacije, koji se obilježava 9. juna, ove godine posvećen ulozi akreditacije u dodavanju vrijednosti lancima snabdijavanja. 

- Lanci snabdijevanja igraju ključnu ulogu u blagovremenoj, ekonomičnoj i kvalitetnoj isporuci proizvoda i usluga potrošačima, preduzećima i javnom sektoru i oni se neprestano razvijaju od složenih sistema koji fukcionišu u većem broju zemalja, do novih, koji garantuju ispunjavanje zahtjeva zainteresovanih strana, uključujući potrebu za održivim i odgovornim snabdijevanjem – izjavio je direktor BATA-e Željko Medak.

Akreditacija, kako je dodao, doprinosi unapređenju kvaliteta lanaca snabdijavanja kroz postupak koji obuhvata akreditaciju laboratorija koje npr. ispituju sigurnost igračaka, preko inspekcije proizvodnih procesa, pa do akreditirane certifikacije  proizvođača hrane i standarda za ispravnost hrane.  

Direktorica Sektora privrede VTKBiH Ognjenka Lalović je kazala da se radi o zanimljivoj temi naročito iz ugla privrednika u različitim oblastima, te da je globalne lance vrijednosti teško uspostaviti, održati i od toga da firme imaju svoj profit. Podsjetila je da infrastruktura kvaliteta uopšteno posmatrano uključuje akreditaciju, standardizaciju, nadzor nad tržištem i mjeriteljstvo.

- Svi ovi lanci nose jednu poruku, a to je da imamo kvalitet i sigurnost u proizvode  - navela je Lalović.   

Predsjednica Asocijacije akreditovanih tijela za ocjenjivanje usklađenosti, certifikaciju i verifikaciju pri VTKBiH Zehrina Begić je pojasnila da konačni korisnik nekog proizvoda ili usluge mora biti zadovoljan tim proizvodom, odnosno uslugom.

-  Da bi bio zadovoljan, neko taj proizvod mora kontrolisati.  Postoji mnogo laboratorija, preduzeća, ustanova koje se bave kontrolom proizvoda ili usluga. Akreditirana tijela za ocjenjivanje usklađenosti, bile da su to ispitne, kalibracione laboratorije ili inspekcijska tijela su kontrolisana, odnosno oni su dokazali svoju kompetentnost da taj posao ispitivanja obavljaju nepristrasno, objektivno i u skladu sa tehničkim specifikacijama za određeni proizvod - kazala je Begić.

Uz sve to, kakao je dodala, ova tijela imaju stalnu kontrolu Instituta za akreditiranje, što znači da njih neko stalno kontroliše da postupke ispitivanja obavljaju u skladu sa tehničkim specifikacijama.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uvoz meda u BiH 14 puta veći od izvoza

Proizvodnja jaja i njihov izvoz iz BiH u porastu

Izvoz drvnog sektora BiH usporila ekonomska kriza u Njemačkoj

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana