Ekonomija     | 07.06.2019. 14:31 |

Slovenski 'Petrol' zainteresovan za obnovljive izvore energije u RS

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 7.juna (FENA) – Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas sa predstavnicima kompanije „Petrol“ d.d. Ljubljana o mogućnostima saradnje u oblasti energetike, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

-Energetika je strateška oblast za RS i jedan od najvažnijih stubova njenog cjelokupnog ekonomskog razvoja. Ministarstvo će podržati svaku inicijativu koja ima za cilj jačanje saradnje, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta - rekao je Đokić.

Podsjetio je da je ova kompanija već uspješno realizovala projekt izgradnje male hidroelektrane „Jeleč“ u općini Foča, instalisane snage 4,8 megavata, koja je puštena u rad u augustu prošle godine i u čiju je realizaciju ova kompanija uložila oko 6,2 miliona eura, saopćeno je iz Ministarstva energetike i rudarstva RS-a.

Predstavnici „Petrola“ su istakli da RS ima dosta prednosti u odnosu na region, jer je bogata obnovljivim izvorima energije i  na osnovu toga može stvoriti dobru poslovnu klimu, kako za domaća preduzeća, tako i za strane investitore. Naglasili su da do 2023. godine planiraju investirati oko 400 miliona eura u izgradnju 500 MW postrojenja iz obnovljivih izvora.

Izrazili su veliki interes za realizaciju zajedničkih projekata sa RS, istakavši da, kako se navodi u saopćenju, u ovom regionu vide dosta prilika za saradnju, kao i veliku razvojnu šansu u bogatim resursima kojima raspolaže taj bh. entitet.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom