Kultura     | 08.06.2019. 09:14 |

Sarajevo - Večeras u Vijećnici treći Austrijski bal

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Austrijski bal, reprezentativna manifestacija čijom je organizacijom Sarajevo svrstano prije tri godine na listu svjetskih gradova u kojima se ona održava, najavljen je za večeras u Vijećnici.

Na pres-konferenciji održanoj u petak  u tom reprezentativnom objektu, gradonačelnik Abdulah Skaka, predsjednica Udruženja "Austrijski bal u BiH" Zinaida Jamakosmanović i jedan od članova Bečke filharmonije koji će nastupiti u muzičkom dijelu, maestro Robert Werner, naglasili su da je na zadovoljstvo poklonika, postala tradicionalnom ova jedinstvena manifestacija čiji je inicijator nekadašnji ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer.

Jamakosmanović je navela da Udruženje na čijem je čelu prvi put samostalno organizira bal, treći po redu, uz podršku Gradske uprave i Ambasade Republike Austrije u Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnik i predsjednica Udruženja također ističu da je cilj postići svake naredne godine sve bogatiji i ljepši sadržaj.

Manifestacija će početi u subotu uvečer defileom na crvenom tepihu ispred Vijećnice. 

Zvanicama će se obratiti gradonačelnik Sarajeva i aktuelna ambasadorica Austrije Ulrike Hartmann.

Fanfare će najaviti sam početak muzičkog i plesnog dijela u 21 sat.

Do četiri sata narednog jutra će trajati program u čijem su osmišljavanju organizatori kontaktirali s mnogim umjetnicima iz Beča, Sarajeva i cijelog regiona.

Po gradonačelnikovoj  izjavi na pres-konferenciji, manifestacija, između ostalog, dokazuje prijateljstvo glavnih gradova Bosne i Hercegovine i Austrije.

U protekle dvije godine, Austrijski bal u Sarajevu okupio je blizu 500 učesnika, poslenika kulture i umjetnika iz obje države. Više od 3000 posjetilaca uživalo je u muzici, plesu i nastupima vrhunskih umjetnika.

Očekuje se da će ovog puta doći više od 200 izvođača i hiljadu gostiju.

Organizatori ističu, između ostalih učesnika, nastupe renomiranih umjetnika kao što su Sonja Šarić i Wilfried Zelinka iz Opere grada Graza, ali i pijaniste Roberta Wernera, provjerenog prijatelja manifestacije.

Organizacija ovakvog događaja je izuzetno zahtjevna tehnički i finansijski, pa je predsjednica Udruženja "Austrijski bal u BiH" zahvalila brojnim sponzorima i prijateljima za njihov doprinos  bajkovitoj večeri, kako je rekla. 

Građani Sarajeva mogu nabaviti karte za Austrijski bal danasdou 14 sati kontaktiranjem na: kupikartu.ba ili na prodajnim mjestima u Bosanskom kulturnom centru i Skenderiji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

U Sarajevu 16. aprila Godišnji regionalni forum za analizu trendova prijetnji i rizika od oružja

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana