Stranačke aktivnosti     | 08.06.2019. 12:12 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Nezavisni blok poziva nadležne institucije i inspekcije u BiH da dostave informaciju o svim privrednim subjektima koji su radili prvi dan Bajrama. Također, tražimo informaciju o istom odnosu prema radnicima za Prvi maj i da li je svim radnicima, koji su eventualno radili taj dan plaćen prekovremeni rad. “Praksa nekih vlasnika tržnih centara u našoj zemlji koji ne poštuju prava radnika i traže od njih rad i za vrijeme praznika, za minimalne plate, a dok u isto vrijeme oni ostvaruju višemilionske dobiti mora prestati. Vlast konačno mora riješiti ovu oblast i zakonski onemogućiti zloupotrebu prava radnika i osigurati im pravo na pristojnu platu i neradne dane za vrijeme praznika. Masovni odlazak naših ljudi iz zemlje je nažalost njihov odgovor na ovo stanje i to će također natjerati neodgovornu vlast da reaguje i nesavjesne poslodavce da sa više poštovanja tretiraju radnike i umjesto gomilanja prihoda, povećaju radnicima plate i osiguraju dostojanstven život i ostanak u svojoj zemlji.

''Podsjećamo vlade i parlamentarne većine u BiH da smo izradili i ponudili cijeli set rješenja koja podrazumijevaju rasterećenje privrede, smanjenje doprinosa i obavezno povećanje plate, posebno minimalnih plata u BiH. Nažalost, još nema odgovora i spremnosti, ali Nezavisni blok će putem svojih zastupnika na svim nivoima insistirati na preciznoj informaciji o ovim pitanjima, te podržati aktuelne i inicirati nova rješenja koja će biti u funkciji radnika, povećanja njihovih plata i zaštite njihovih prava'', izjavio je Senad Sepic, predsjednik Nezavisnig bloka.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'