Bosna i Hercegovina     | 09.06.2019. 15:33 |

Nacrt zakona o zvaničnom vremenu sutra na sjednici Vijeća ministara BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Nacrt zakona o zvaničnom vremenu u Bosni i Hercegovini naći će se na sjednici Vijeća ministara BiH koja je zakazana za sutra, 10. juna, a radi se o zakonu kojeg predlaže Institut za mjeriteljstvo BiH.

Ranije su iz Instituta za mjeriteljstvo BiH najavili predlaganje tog zakonskog rješenja uz obrazloženje da kada je u pitanju odluka Evropske unije o ukidanju i računanju ljetnog i zimskog vremena, BiH će slijediti pozitivne zakonske odredbe EU te bi i taj zakon trebao biti usklađen s tim odredbama.

Evropski parlament izglasao je ukidanje pomjeranja sata od aprila 2021. godine, a zemljama Evropske unije bit će ostavljeno da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Pred državnim ministrima je i Inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu (dodatno finansiranje za Projekt registracije nekretnina) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Ministri će sutra biti upoznati i s Informacijom o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata, a dnevnim redom predviđeno je i razmatranje Prijedloga migracionog profila BiH za 2018. godinu.

Također, bit će razmatrana i Informacija o aktivnostima koje se poduzimaju na izgradnji autoceste/brze ceste Sarajevo-Beograd-Sarajevo te Izvještaj o aktivnostima na realizaciji Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko Save kod Svilaja.

Na dnevnom redu su i izvještaji o radu nekoliko državnih institucija uključujući Vijeće ministara, Graničnu policiju te Institut za nestale osobe, a predloženo je i nekoliko programa rada institucija za ovu godinu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom