Bosna i Hercegovina     | 09.06.2019. 17:44 |

Pobjednik 3. IT takmičenja Sead Smailagić ide po zlato u New York

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Treće IT takmičenje na nivou BiH iz Microsoftovih alata: Word, Excel i PowerPoint, kao dio Svjetskog Microsoft Office Specialist takmičenja održano je danas na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. 

Najviše bodova osvojio je učenik Srednje elektrotehničke škole iz Tuzle Sead Smailagić. Tom pobjedom Smailagić se plasirao na svjetsko Microsoft Office Specialist, koje će biti održano u New Yorku, krajem jula.

Drugo mjesto je osvojila učenica Prve gimnazije Sarajevo Amra Kodžaga, dok je treće mjesto zauzeo učenik Srednje elektrotehničke škole iz Mostara Zaim Mehić.  

- Glavni cilj takmičenja je bio da motiviramo učenike i studente da unaprijede nivo znanja i vještina iz osnovnih kompjuterskih alata, te ih dodatno na taj način osnažimo za tržište rada ili pokretanje vlastitog biznisa - kazala je izjavila organizatorica takmičenjaje i članica Katedre za Menadžment i informacione tehnologije Ekonomskog fakulteta Amra Kapo.  

Dekanica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jasmina Selimović istakla je da je na takmičenju učestvovalo 40 mladih ljudi iz Banja Luke, Mostara, Tuzle i Sarajeva, koji su na predkvalifikacijskim takmičenjima u svojim gradovima pokazali najbolja znanja iz osnovnih kompjuterskih vještina.

- Prošle godine u SAD-u takmičar iz Tuzle je osvojio bronzanu medalju. Ove godine ne očekujemo ništa manje. IT je budućnost svijeta u kojem živimo i upravo ove generacije treba da budu kreatori budućih tehnoloških pravaca. Stvaranjem pretpostavki za sticanje najsavremenijih znanja i vještina iz oblasti IT-a, dajemo priliku našim mladim ljudima da postanu konkurentni na svjetskom tržištu rada i budu najbolji u onome što vole da rade - zaključio rukovodilac Katedre za Menadžment i informacione tehnologije Zlatko Lagumdžija, saopćeno je iz Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Selimović: Ekonomski fakulteti u BiH dijeljenjem iskustva i znanja puno brže mogu ići naprijed

Zagreb - Završeno 29. međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana, prvi put pobijedila žena

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu