Ekonomija     | 10.06.2019. 14:48 |

Skupština KS usvojila mjere za ublažavanje posljedica poskupljenja gasa

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na hitnoj sjednici prihvatili su mjere koje je Vlada KS predložila, kojima bi se prevazišle posljedice poskupljenja cijene prirodnog gasa i građani bili zaštićeni.

Zastupnici su podržali predložene mjere i njihov stav je da treba izvršiti pritisak na Vladu FBiH, kao i BH-Gas koji bi trebali osigurati model jeftinije nabavke prirodnog gasa.

Zastupnici su odlučni u tome da građane Kantona Sarajevo zaštite da ne budu, kako je rečeno, "taoci političkih prepucavanja i žrtve kompanije BH-Gas".

Smatraju da plin kao energent mora biti dostupan svim građanima, te da socioekonomski momenat ne dozvoljava poigravanje s cijenom gasa.

Zastupnica Segmedina Srna Bajramović smatra da sve loše odluke koje vlade donose, građani plaćaju korekcijom cijena. Naglasila je da povećanje cijene plina nije opravdano s aspekta opravdanosti biznisa, te da, ukoliko se cijena ne koriguje, mnogi će korisnici preći na alternativni način grijanja, odnosno na čvrsta goriva koja izazivaju veće zagađenje zraka.

Podsjetila je i da se povećanjem cijene gasa povećava i potrošačka korpa građana.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić je zaključila da je prioritet ne dozvoliti poskupljenje od 30 posto te da političari ne smiju biti otuđeni od građana.

- Priča o povećanju cijene plina i prevazilaženju posljedica poskupljenja počinje danas, a Vlada KS će formirati ekspertne grupe koje će sistemski i u kontinuitetu ponuditi rješenja - kazala je Brčić.

Zastupnik Mirza Čelik je još jednom upozorio i podsjetio da se treba posebno voditi računa o osjetljivim kategorijama građana, penzionerima, i to subvencioniranjem koje bi trebalo biti uvršteno u budžet KS za narednu godinu.

Podsjećamo, zastupnici Skupštine KS danas su razmatrali najavljeno poskupljenje plina od 29,23 posto koje je odobrila Vlada Federacije BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu