Bosna i Hercegovina     | 10.06.2019. 15:29 |

Obilježena druga godišnjica uspješnog rada Centra za promociju zdravlja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - Centar za promociju i unapređenje zdravlja Općine Stari Grad Sarajevo danas je prigodnim programom u At mejdanu proslavio drugu godišnjicu uspješnog rada.

Oko 600 korisnika, svakodnevne terapijske vježbe, fizikalne terapije, medicinsko savjetovalište, zdravstveni izleti, terapijsko vježbanje s predškolskom djecom rezultati su kojima se ne mogu pohvaliti ni mnogo veće institucije, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Centar je osnovala Općina Stari Grad prije dvije godine, te im opremila i ustupila prostorije u ulici Obala Kulina bana, a na godišnjem nivou izdvajaju se sredstva kojim Općina finansira programe za osobe treće životne dobi, ali i predškolski uzrast.

- Centar već drugu godinu bilježi odlične rezultate, a prednost ovog servisa je što bez ikakvih administrativnih prepreka nudi članstvo građanima cijelog Kantona Sarajevo i to je sjajno. Zbog velike zainteresovanosti građana, imamo namjeru pronaći još jedan prostor u Starom Gradu za ove namjene, iako već dvije godine sa Općinom Centar upravljamo jednim sličnim centrom, a to je Centar za zdravo starenje, koji također bilježi odlične rezultate - izjavio je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Mahir Selmanović, predsjednik Udruženja "Generacija" koje upravlja Centrom za promociju i unapređenje zdravlja, ističe da je njihov način rada jedinstven u cijelom regionu.

- Centar nudi programe i aktivnosti za sve generacijske skupine. Dnevno kroz aktivnosti našeg Centra prođe između 100 i 150 korisnika, a u naš rad smo uključili i tri vrtića, te smo mališanima predstavili pravilnu ishranu i vježbe. Također, sa Zavodom Mjedenica smo napravili poseban program pravilnog vježbanja za učenike iz te institucije, te njihove roditelje - kazao je Selmanović.

U At mejdanu danas je za sve zainteresovane građane postavljena dijabetološka ordinacija na točkovima u kojoj su mogli izmjeriti nivo šećera u krvi, dobiti savjete o dijabetesu i aparate za mjerenje šećera.

Korisnici Centra za promociju i unapređenje zdravlja i danas su imali terapijske vježbe na otvorenom za osobe treće životne dobi, dok su djeca uživala u druženju sa maskotama, facepaintingu i promotivnim štandovima na kojima su dobijali balone i promotivne pakete zdravstvenih preparata i proizvoda.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu