Bosna i Hercegovina     | 11.06.2019. 10:18 |

Japanska vlada donirala sredstva za obnovu dvije osnovne škole

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Svečanosti primopredaje grant projekata podržanih od japanske vlade održane su jučer za projekte obnove Osnovne škole "Sveti Sava" u Rogatici i Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Višegradu.

U okviru Temeljne grant pomoći za projekte ljudske bezbjednosti (GAGP), Vlada Japana je dodijelila grant u iznosu od 74.553 eura (145.800 KM) Osnovnoj školi Sveti Sava u Rogatici za zamjenu oštećenih prozora i vrata u školskim zgradama.

Također, u okviru GAGP-a Ambasada Japana dodijelila je OŠ "Vuk Karadžić" u Višegradu sredstva u iznosu od 68.076 eura (oko 133.100 KM) za zamjenu kotlova za grijanje i popravak oštećene stolarije kao što su prozori i vrata u školskim zgradama.

Ova dva projekta doprinijela su poboljšanju ambijenta za učenje u školama. Ukupno u ove dvije osnovne škole direktni korisnici projekata su oko 1.480 učenika i oko 160 nastavnika i osoblja.

Primopredaji sredstava prisustvovao je i ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto.

Unutar GAGP-a, Japanska pomoć BiH dostigla je od 1996. godine više od 18 miliona eura (oko 35 miliona KM) pokrivajući vitalne sektore kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje.

Posebno, Vlada Japana pridaje veliki značaj poboljšanju obrazovnog okruženja u BiH i odobrila je oko 28 miliona eura (oko 55 miliona KM) za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje više od 210 škola širom BiH tokom proteklih 22 godine kroz GAGP program pomoći i opšte grantove, saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada Japana osigurala bespovratna sredstva u iznosu od 120.738 eura za tri projekta

Dodijeljene nagrade pobjednicima takmičenja u crtanju 'Čist vazduh - zdrav život' (VIDEO) 

Dodijeljene nagrade pobjednicima takmičenja u crtanju 'Čist vazduh - zdrav život' (VIDEO) 

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'