Bosna i Hercegovina     | 11.06.2019. 16:47 |

Jukić uputila otvoreno pismo ambasadama u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) Ružica Jukić uputila je danas otvoreno pismo ambasadama - Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Ujedinjenog Kraljevstva, Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Nizozemske i Kraljevine Španjolske, te Uredu visokog predstavnika i OSCE Misiji u BiH.

- Nakon odgovora ambasada, ali u interesu javnosti i prije svega kolega iz pravosuđa, moram ponovo pitati ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, Savezne Republike Njemačke u BiH, Kraljevine Nizozemske u BiH i Kraljevine Španjolske u BiH, OHR i OSCE: Da li su 'gumene i staklene sobe' u pojedinim ambasadama u koje se 'privode' nositelji pravosudnih funkcija BiH i tu dobivaju naloge koga postaviti na koju funkciju, protiv koga otvoriti ili zatvoriti istragu, koga osuditi u postupku, iznad zakona, ispod zakona ili van zakona? - navodi Jukić u pismu.

Nadalje, navodi kako spomenute ambasade duguju odgovor cijeloj pravosudnoj zajednici i građanima BiH "u kojoj bi trebali predstavljati vlastite države, a ne uplitati se, diktirati ili, još gore, prisiljavati nositelje pravosudnih funkcija da rade po njihovim željama i ciljevima, takvim ponižavajućim metodama"...

Jukić u pismu tvrdi "kako ponavljanje ispraznih fraza o tome da nitko nije iznad zakona, nije odgovor na ovakvu zastrašujuću nedemokratsku i nečuvenu pojavu, da se na takav način ambasade postavljaju ne samo iznad, tj. izvan zakona, nego kršenje svakog elementarnog ljudskog prava pojedinaca koje se privodi u staklene i gumene sobe i ponižava njihovo ljudsko dostojanstvo".

- Za sada je samo iznad zakona ova osoba koja je pokušala korumpirati predsjednika VSTV-a BiH i, kao  u najboljem Felinijevskom maniru, traži pravdu pred Tužiteljstvom BiH. Pravdu na uspješno podmićivanje. I protiv takve iznadzakonitosti se borim - navodi Jukić u otvorenom pismu/odgovoru adresiranom na spomenute ambasade u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

VSTV BiH - Sanela Čajić imenovana na poziciju sudije Općinskog suda u Banovićima

Međunarodni dan djeteta-VSTV BiH nastavlja sa aktivnostima na osiguravanju i zaštiti dječijih prava

Hadžialjević: Energoinvest ne diktira cijenu gasa, već je odobravaju dva federalna ministarstva

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo