Regija     | 12.06.2019. 10:08 |

Save the Children- Hiljade djece u regiji prisiljeno na rad

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) -  Save the Children podsjeća, na Svjetski dan borbe protiv dječijeg rada (12. juni), da je hiljade djece u regiji svakodnevno izloženo prisilnom prosjačenju i životu na ulici.

- Još veći broj njih u opasnosti je da postanu djeca uključena u život i/ili rad na ulici - navodi se.

Istraživanja pokazuju da se ta djeca suočavaju s brojnim poteškoćama u svakodnevnom životu. Dnevno provedu od tri do devet sati na ulicama, bez obzira na vremenske uvjete, često sami.

- Rijetko ili neredovno pohađaju školu, njihovi roditelji ili skrbnici uglavnom su nezaposleni, neobrazovani i sa izuzetno niskim mjesečnim prihodima. Porodice se, u velikoj mjeri, oslanjaju na prihode od prikupljanja sirovina, socijalnu pomoć, prosjačenje ili prodaju na ulicama. To su djeca iz disfunkcionalnih porodica koje žive u siromaštvu, neformalnim naseljima, mnoga su pravno nevidljiva, prepuštena sama sebi i izložena različitim oblicima eksploatacije - naglašava se.

U saopćenju za javnost Save the Children navodi da je, po prikupljenim podacima iz Ministarstva sigurnosti BiH, u prošloj godini identificirano 36 potencijalnih žrtava trgovine ljudima s različitim oblicima eksploatacije, najčešće uključujući prosjačenje i seksualno iskorištavanje.

- Među potencijalnim žrtvama su 24 maloljetne osobe, a 28 je bh. državljana - navodi se.

Prije deset godina, organizacija Save the Children se pridružila naporima nevladinih organizacija i institucija da se identifikuju kvalitetna rješenja za hiljade dječaka i djevojčica izloženih štetnom radu ili životu na ulici.

- Dnevni centri za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici pokazali su se kao jedno od najboljih rješenja za tu djecu. Save the Children je pomogao u jačanju tog modela podrške i povezivanju s lokalnim referalnim mehanizmima u Bosni i Hercegovin, Crnoj Gori i Srbiji – ističe se.

Preciziraju da Save the Children trenutno podržava rad sedam dnevnih centara u BiH (Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom i Mostaru), te u Nikšiću i Podgorici u Crnoj Gori.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Save the Children podijelio više od 2.300 paketa za osobe bez prihoda

Save the Children - Zaustavimo nasilje nad djecom u Zavodu Pazarić

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom