FENA biznis     | 12.06.2019. 10:52 |

Proslava petog Međunarodnog dana joge u Mostaru u Bosni i Hercegovini

FENA Saopćenje

mbasada Indije će proslaviti peti Međunarodni dan joge 15.06.2019. u Mostaru u Bosni i Hercegovini od 18:00 do 20:00 u OKC Abrašević, Alekse Šantića 25. Čitav niz posebnih zbivanja će se održati ovim povodom i to u sljedećim gradovima - Sarajevo, Banja Luka, Foča, Tuzla, Zavidovići i Zenica, ne samo da bi se prezentirala joga, nego i raznolikost kulture te blještavilo i sjaj Indije. Događaji ove godine su posebno posvećeni slavljenju partnerstva Indije i Bosne i Hercegovine.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je usvojila Odluku 11.12.2014., s nečuvenih 177 zemalja koje su je podržale, o usvajanju dana 21. juna/lipnja kao Međunarodnog dana joge. Od tada je ovaj dan postao jedan od najvećih masovnih pokreta u traganju za dobrim zdravljem i općom dobrobiti, a zbivanja se organiziraju na sve strane svijeta kako bi se prikazala joga koju je UNESCO priznao kao neupitno kulturno naslijeđe čovječanstva.

Tijekom posljednje četiri godine jedan broj gradova u Bosni i Hercegovini je sa zanosom proslavljao Međunarodni dan joge, a ovogodišnja proslava će se zapravo nadograditi na uspjeh prethodnih zbivanja. Gđa. Ankita Sood, učiteljica joge i indijske kulture u Ambasadi, zajedno s instruktorima joge istaknutih škola joge će izvesti Zajednički protokol joge, kojeg su posebno skrojili indijski majstori joge kako bi se zadovoljili zahtjevi i fizičko stanje građana uopće. Pored toga će se pokazati i napredne tehnike joge. Da se podsjetimo, onda kada je govorio o jogi, indijski premijer je rekao da je joga putovanje od „ja“ do „mi“ te da nas joga čini boljim pojedincima po svojim mislima, djelima, znanju i predanosti.

Kulturni program pripremljen za ovu priliku će uključivati tradicionalni ples Kuchipudi koji će izvesti plesna grupa gđe. Alekhya Punjala, kao i tradicionalni ples Kathak koji će izvesti gđa. Sonali Roy sa svojom grupom u pratnji gosp. Chirayu Bhole na tabli i gosp. Szabolcs Toth na sitaru. Kuchipudi je jedan od glavnih klasičnih plesova Indije koji se izvodi u obliku plesne drame, a poznat je po živopisnim kostimima i otmjenim pokretima. Kathak, koji potiče od putujućih glazbenika drevne Indije, je veoma čudesan plesni oblik kojega posebno odlikuju piruete i brz rad nogu. Tabla je indijski instrument koji spada u grupu udaraljki, a poznata je po svom jedinstvenom zvuku, brzini te raznolikosti svojih udaraca.

Peti Međunarodni dan joge u prethodno spomenutim gradovima Bosne i Hercegovine će biti organiziran u suradnji s uredima gradonačelnika i istaknutim školama joge. Indijski ambasador i gradonačelnici pojedinačnih gradova će otvoriti događaj u tim gradovima. Događaj je besplatan za građanstvo.

 

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Mostar i ove godine domaćin konferencije Connecto

Poznati detalji programa trećeg izdanja Cross Border Coworking Conference

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo