Bosna i Hercegovina     | 12.06.2019. 11:17 |

Izmijeniti prakse predlaganja istih stručnjaka u komisije za akreditaciju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine uputila je obrazovnim vlastima u Bosni i Hercegovini dopis kojim je ukazala na potrebu promjene prakse predlaganja istih stručnjaka u komisije za akreditaciju visokoškolskih ustanova i studijskih programa.

Zahtjev je upućen Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja i  Odjeljenju za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta BiH.

Agencija smatra da se ta praksa mora izbjeći, jer smanjuje mogućnost ostalim stručnjacima da učestvuju u procesima akreditacija te stvara sumnju u transparentnost i nezavisnost rada nadležnih obrazovnih vlasti pri predlaganju stručnjaka.

Također se podsjeća da su sva rješenja o imenovanju komisija stručnjaka objavljena na web stranici Agencije, stalno dostupna javnosti i nadležnim obrazovnim vlastima kako bi mogli imati uvid u svoja postupanja u skladu sa navedenim dopisom.

Ističu da predlaganje istih stručnjaka nije u skladu sa zahtjevima Evropskih standarda i smjernica za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ESG).

Agencija, također, preporučuje da se u komisije za akreditaciju izbjegava predlaganje rukovodilaca visokoškolskih ustanova zbog njihove odgovornosti u donošenju odluka sa aspekta konkurentskih odnosa sa ustanovom koju evaluiraju, saopćeno je iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu