Najave     | 18.06.2019. 09:48 |

Konferencija dijaspore 'Mladi i BiH: Koračajmo zajedno' u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18.juna (FENA) - Druga konferencija dijaspore iz Bosne i Hercegovine "Mladi i BiH: Koračajmo zajedno“ bit održana u Sarajevu od 19. do 21. juna, u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Cilj konferencije, na kojoj se očekuju učesnici iz 14 zemalja, jeste okupljanje mladih iz dijaspore i njihovog povezivanja s predstavnicima institucija i nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini, ali i njihovog međusobnog uvezivanja u zemljama prijema, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Konferencija će biti realizirana u okviru projekta „Dijaspora za razvoj“, a koji je projekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Riječ je o jednoj u nizu aktivnosti koje se provode u skladu s politikom o saradnji sa iseljeništvom, koju je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo prije dvije godine, i čime je jasno iskazano opredjeljenje države za jačanje i očuvanje odnosa sa iseljeništvom te stvaranje uslova za učešće i doprinos iseljeništva društveno-ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

Konferencija je prilika da mladi iz dijaspore iznesu svoje viđenje načina unapređenja saradnje Bosne i Hercegovine i njenog iseljeništva, vlastita očekivanja od te saradnje ali i realne mogućnosti koje im domovina pruža u tom procesu.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana