Ekonomija     | 12.06.2019. 14:27 |

Na sajmu Energa 2019 promovisani radovi učenika tehničkih škola

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - U okviru privredno-poslovnog događaja Energa 2019, međunarodnog sajma energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije, koji se od 11. do 13. juna održava u Centru Skenderija u Sarajevu, predstavljeni su radovi učenika iz nekoliko sarajevskih tehničkih škola.

Prezentacija učeničkog stvaralaštva iz oblasti energetike i mehanike dio je programa Privredne komore FBiH i Kantonalne privredne komore Tuzla.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić rekao je da već nekoliko godina praktikuju da svoj prostor na sajamskim manifestacijama usmjere na školsku i naučnu zajednicu.

- Potrebno je vraćati tehniku i tehnologiju u fokus zanimanja mladih ljudi. Ono što su oni pokazali na Energi je nastalo u njihovim skromnim laboratorijama. To su odlične stvari, samo ih treba učiniti vidljivim javnosti, pa zašto ne i potencijalnim investitorima - dodao je Jašarspahić.

Radovi učenika Srednje škole zanatskih zanimanja Sarajevo u dva sajamska dana su privlačili veliku pažnju posjetitelja sajma.

Učenik te škole Adnan Mlivo pojasnio je da je izložen samo dio stvari koje oni tokom školavanja kreiraju.

- Ovdje možete vidjeti mali električni automobil, 3D printer, robotsku ruku, semafor za naizmjeničnu regulaciju saobraćaja. Sve su to radovi učenika, dok profesori imaju samo mentorsku ulogu. Raduje nas što ljude zanimaju naši radovi - dodao je Mlivo.

Učeničke radove je predstavila i Srednja mašinska tehnička škola iz Sarajeva. Na njihovom štandu najviše pažnje je privukao Stirlingov motor - motor s toplim zrakom koji radi kao klipni motor s vanjskim izgaranjem, a koji je rad učenika trećih razreda.

Kantonalna privredna komora Tuzla, osim dijela izlagačkog prostora koji su ustupili učenicima iz Sarajeva, tradicionalno je na sajmu Energa predstavila i usluge i proizvode svojih članica koji su bliski tematici Energe, saopćeno je iz Press tima Energe 2019. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Energa 2019 - Plaćanje toplotne energije po utrošku nema alternativu (VIDEO)

ENERGA 2019 -U fokusu teme o izgradnji Bloka 7 i reforma sistema poticaja za OIE

Energa 2019 - Apel Vijeću ministara da što prije podrži izgradnju Bloka 7(VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta