Bosna i Hercegovina     | 12.06.2019. 14:11 |

Goražde - Raspisan konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola BPK-a

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 12.juna (FENA) -  Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) raspisalo je konkurs za upis učenika u prve razrede srednjih škola na području ovog kantona. U školskoj 2019./2020. godini očekuje se upis oko 200 srednjoškolaca.

Po riječima resornog ministra Armana Bešlije, u Mješovitoj srednjoj školi „Enver Pozderović“, Srednjoj tehničkoj školi „Hasib Hadžović“ i Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ bit će upisana po tri odjeljenja učenika.

 „Novina je da će u STŠ „Hasib Hadžović“ biti upisana odjeljenja hemijski tehničar-opći smjer, elektrotehničar računarstva i informatike i građevinski tehničar. Novina u SSŠ „Džemal Bijedić“ za mašinsku struku III stepena je prerađivač plastičnih masa i obrađivač metala rezanjem i za IV stepen ugostiteljske struke kombinovano odjeljenje kuhar tehnolog-konobar tehnolog. U MSŠ “Enver Pozderović“ ostaje isto kao i prošle godine opća gimnazija, ekonomski tehničar /finansijsko računovodstveni smjer/ EU VET i poljoprivredna škola-agrotehničar EU VET“ - precizirao je Bešlija.

Ministar naglašava da je ponuda zvanja i zanimanja rezultat rada savjetodavnog tripartitnog vijeća te da se ni ove godine nije moglo udvoljiti svim željama učenika i roditelja...

„ Uvijek nastojimo da srednje obrazovanje prilagodimo potrebama tržišta rada, tako da primjera radi u SSŠ „Džemal Bijedić“ imamo zanimanja za kojima ovdašnje tržište rada iskazuje potrebu. Želje roditelja i učenika nekada idu i u drugom smjeru, ali na temelju razgovora školskih odbora, sindikata, tripartitnog vijeća, ministarstva i roditelja ponuđeni su ovi smjerovi. Bilo je zahtjeva za medicinsku školu ali i tu je struka rekla da u tom slučaju proizvodimo kadrove koji će ići da rade u Njemačku“- kazao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a.

Konkurs za upis učenika  za zvanja IV stepena u sve tri škole, za koji je obavezan i prijemni ispit otvoren je do 18. juna, dok za zanimanja III stepena u Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ traje do 21.juna i za njih nema prijemnog ispita.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Upis u prve razrede u KS - Sistematski pregledi odgođeni za mart, april i maj

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'