Bosna i Hercegovina     | 12.06.2019. 15:52 |

Centri za kulturu i informiranje gornjeg Podrinja potpisali Sporazum o saradnji

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 12.juna (FENA) - Predstavnici Centara za kulturu i informiranje sedam gradova i općina Gornjedrinske regije (GDR) danas su u Goraždu potpisali sporazum o saradnji u oblasti kulture.

Na prvom zajedničkom sastanku simbolično nazvanom“ Kultura kao most saradnje i razumijevanja",  istaknuto je da kultura treba poslužiti kao most razumijevanja i saradnje u ukupnom procesu povezivanja u BiH i regionu.  Potpisnici sporazuma složili su se kako je regionalna saradnja u oblasti kulture zdrava i neophodna inicijativa, te da se može žaliti samo za izgubljenim vremenom u kojem te saradnje nije bilo.

“Davno je trebalo do ovoga doći jer smo svjesni da kulturu danas niko ne gleda kao prioritet pogotovo u tom finansijskom smislu. Ova inicijativa će pomoći  ako ne u tom finansijskom, onda sigurno u smislu razmjene programa koji naše opštine mogu ponuditi, projektni tim koji smo danas formirali omogućit će da našu ponudu možda vide i neki strani finansijeri kako bi pronašli izvore finansiranja za sve naše ideje, aktivnosti i manifestacije. Već se sada radujem jer ovo je sigurno pozitivno za sve nas”- kazao je direktor Centra za kulturu i informisanje Foča (RS) Vladimir Pantović.

Prvi sastanak organizirao je Centar za kulturu Goražde uz podršku organizacije World Vision a pored domaćina i fočanskog centra  sporazum su potpisali i predstavnici centara za kulturu i informiranje iz Višegrada, Rudog, Čajniča kao i općine Foča i Pale u FBiH.

“Presretan sam jer smo uspjeli da prvi put nakon rata okupimo centre za kulturu naše regije, na području koje je pripadalo poznatoj međurepubličkoj kulturno-prosvjetnoj zajednici koja je baštinila najbolje u kulturi triju ex-Yu republika. Zahvaljujem svima koji su potpisali Sporazum a on je vjerujem odličan temelj za buduće zajedničke projekte u kulturi. Danas smo između ostalog dogovorili da radimo na formiranju zajedničkog tima koji će raditi na projektima kulture u regiji i projektima prekogranične saradnje u oblasti kulture - istakao je predstavnik Centra za kulturu Goražde Slavko Klisura.

Jedna od danas prihvaćenih ideja je i organiziranje karavana mladih umjetnika iz svih gradova i općina čiji su centri za kulturu potpisnici sporazuma a koji će u njima prezentirati ono najbolje što se priprema i realizira kada su u pitanju djeca i umjetnost.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo