Bosna i Hercegovina     | 13.06.2019. 14:51 |

Obilježena 27. godišnjica od zločina na Uborku i Sutini

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 13. lipnja (FENA) - U četvrtak je obilježena 27. godišnjica od zločina na Uborku i Sutini, gdje su pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija 1992. godine ubili 114 civila.

- Danas se obilježava 27. godišnjica od stravičnog zločina na Uborku i Sutini, prvog i najvećeg u Hercegovini i Mostaru. Na ovim lokalitetima mučki je streljano 114 nedužnih Mostaraca. Nažalost, ni danas nakon dugih 27 godina obitelji žrtava nisu dočekale da izvršitelji i njihovi nalogodavci budu procesuirani i kažnjeni pred sudovima, iako je ta Miloševićeva politika koju su provodili Karadžić i Mladić presuđena i pred Haaškim sudom i pred sudovima u BiH - istaknuo je predsjednik Udruženja obitelji stradalih Admin Hasić.

Hasić je ustvrdio da su sudovi i tužiteljstva zakazali kada je u pitanju zločin na Uborku i Sutini te ih je još jednom pozvao da ulože maksimalne napore kako bi se odgovorni priveli pred lice pravde.

Pripadnici JNA i paravojnih formacija, pod zapovjedništvom generala Momčila Perišića, 13. lipnja su 114 civila, Bošnjaka i Hrvata, prisilno odveli iz atomskog skloništa u naselju Zalik i raciji iz njihovih domova.

Nakon zlostavljanja u vojarni JNA Sjeverni logor, ubili su ih te su tijela bacili u dvije grobnice na lokalitetima odlagališta smeća Sutina i Uborak.

Cijeli slučaj istražen je i najvećim dijelom dokumentiran krajem 90-ih godina prošlog stoljeća no još nije dočekan sudski epilog tog ratnog zločina.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo