Kultura     | 13.06.2019. 16:12 |

Od jeseni pametni semafori u Beču

FENA Saopćenje

 

BEČ/SARAJEVO, 13. juna (FENA) - Nakon završetka probne faze, u Beču će od jeseni ove godine biti postavljeni "pametni semafori" koji će zamijeniti 200 postojećih uređaja za signalizaciju i regulaciju saobraćaja.

Umrežavanjem semafora i postavljanjem kamera za prepoznavanje pješaka, saobraćaj će se u glavnom gradu Austrije odvijati efikasnije i sigurnije. Uz to će "pametni semafori" biti opremljeni i senzorima za okoliš i vrijeme.

Novi sistem, koji je Grad Beč razvio i testirao u saradnji sa Tehnološkim univerzitetom u Grazu, detektuje - optičkom detekcijom na visini od oko četiri metra - pješake i može ih prepoznati na udaljenosti od oko osam metara. Algoritam softvera će izračunati u kojem smjeru pješak namjerava nastaviti kretanje i ukoliko stigne do semafora, upalit će se zeleno svjetlo.

Uz poboljšanje protoka saobraćaja za pješake, novim sistemom će se umrežiti svi semafori. Cilj je učiniti ih pametnijima i fleksibilnijima. Semafori bi mogli "komunicirati" jedan s drugim i time bolje regulisati saobraćaj i smanjiti gužve, kao npr. kod saobraćajnih nesreća. Sakupljene informacije o saobraćaju bi se slale i na pametne telefone i navigacijske sisteme u vozilima.

Semafori će se koristiti isključivo za otkrivanje smjera kretanja i neće se koristiti za nadzor osoba. Svi prikupljeni podaci će se obrađivati na licu mjesta, a potom brisati, saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Beč u mikro dozama: Lipicaner kapsule osvajaju Ameriku i Veliku Britaniju

U Beču razvijena samočisteća boja za zidove koja čisti zrak

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'