Ekonomija     | 13.06.2019. 18:43 |

Ganić na sajmu privrede u Tešnju: Privreda ZDK kičma privrede BiH

FENA Saopćenje

TEŠANJ, 13. juna (FENA) - U Kraševu kod Tešnja svečano je otvoren 15. međunarodni sajam privrede, koji je okupio 300 izlagača iz deset zemalja.

Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Sjeverna Makedonija, generalni pokrovitelj Vijeće ministara BiH, a partneri Vlada Federacije BiH, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, Općina Tešanj i Privredna komora FBiH.

Sajam su svečanim presjecanjem vrpce otvorili ambasador Sjeverne Makedonije Ekrem Ebibi, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijeri FBiH i ZDK Fadil Novalić i Mirza Ganić, te uime domaćina i organizatora predsjednik Udruženja privrednika "Biznis centar" Jelah - Tešanj Senad Brka.

Ganić je istakao kako Vlada Zeničko-dobojskog kantona podržava ovu privrednu manifestaciju od samog početka, te da je sajam prilika da se predstave dobri poslovni rezultati ZDK-a.

- Zeničko-dobojski kanton učestvuje u ukupnom izvozu FBiH sa oko 20 posto i držimo lidersku poziciju u izvozu. Pokrivenost uvoza izvozom je 90 posto, što je iznad prosjeka FBiH. To su pokazatelji koji govore da je Zeničko-dobojski kanton kičma privrede BiH - kazao je Ganić, navodeći kako u ZDK-u posluju neki od najvećih bh. izvoznika, kao što su Mann+Hummel, Natron Hayat, ArcelorMittal, Tvornica cementa Kakanj, Prevent grupa, kao i brzorastuće kompanije HIFA, AS grupa, MI Madi, Ovako, ALMA Ras i mnoge druge.

Istakao je posvećenost Vlade da kroz razne podsticaje i subvencije doprinese unapređenju poslovnog ambijenta, otvaranju novih pogona i zapošljavanju. U tom smislu je poželjno okupljanje privrednika na sajmovima, razmjena iskustava i povezivanje kako između domaćih kompanija tako i sa kompanijama u regionu.

- Sretan sam što na sajmu vidim i veliki broj domaćih izlagača koji se bave proizvodnom djelatnošću. Uvjeren sam da će svi izlagači na sajmu sklopiti nova partnerstva i poslovne ugovore i aranžmane - kazao je Ganić.

Pored premijera, u delegaciji Vlade koja je posjetila Sajam prvog dana bili su ministri privrede Zlatko Jelić, prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša Arnel Isak te ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović.

Vlada ZDK podržala je organizaciju jubilarnog Sajma privrede sa 30.000 KM, što je više nego ranijih godina.

Sajam traje tri dana, a pripremljen je i bogat program pratećih manifestacija, panel diskusija, tematskih predavanja, prezentacija, susreta privrednika, koje trebaju doprinijeti poslovnom povezivanju, razmjeni iskustava i dobrih praksi, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turistička zajednica HNŽ na sajmu turizma u Beču

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Turistička zajednica HNŽ-a na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo