Bosna i Hercegovina     | 14.06.2019. 13:35 |

Svi sektori da se fokusiraju na prevenciju bolesti i promociju zdravog života

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Predstavnici zdravstvenih vlasti u BiH i eksperti iz regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu okupili su se danas u Sarajevu na završnoj konferenciji o projektu koji je realiziran u BiH a usmjeren je na poboljšanje zdravlja stanovništva.

Direktorica Ureda za nezarazne bolesti i promociju zdravlja u Regionalnom uredu WHO za Evrope Bente Mikkelsen kazala je u izjavi novinarima da je akcioni plan u Bosni i Hercegovini u harmoniji i sa regionalnim i sa evropskim akcionim planom, ali još ima dosta zadataka i aktivnosti na poboljšanju zdravlja za svu populaciju u ovoj državi.

Mišljenja je da se svi sektori u državi moraju fokusirati na prevenciju nezaraznih bolesti te nezdravih načina i životnih stilova, kao i da promoviranje fizičke aktivnosti. Svjetska zdravstvena organizacija će, kazala je, i dalje pružati podršku i pomoć Bosni i Hercegovini u svim tim sektorima.    

U okviru tog projekta resorni ministar u Vladi RS Alen Šeranić izdvojio je akcioni plan za unapređenje prevencije i kontrole masovnih nezaraznih bolesti za koji kaže da je putokaz šta treba raditi u narednih sedam godina u Republici Srpskoj, da bi se omogućilo da pojedinac primjenjuje zdrave životne stilove.

- Istraživanje kvalitete ulične hrane u Banjoj Luci i Sarajevu ukazalo je na visok nivo soli i trans masti u toj hrani. Morat ćemo poduzeti mjere da ono što nam je najlakše dostupno bude i što zdravije - naglasio je.    

Po njegovim riječima, a nevezano za taj projekt, standardizirani su jelovnici u vrtićima, slijedi proširenje i na škole. Namjera im je da to, što nauče i primjenjuju u tom ambijentu, djeca prakticiraju i kući.   

- Tim aktivnostima, dio smo evropske politike za zdravlje. Zdravstvo na zdravlje utječe samo deset posto. Ostalo je stvar ostalih sektora (saobraćaja, trgovine, turizma, poljoprivrede... - naglasio je.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar naglašava da kronične nezarazne bolesti dosta opterećuju zdravstveni sistem. Usvajanjem akcionog plana stvoren je, kaže, pravni okvir s raznim aktivnostima sve u cilju smanjenja broja oboljelih i umrlih od kroničnih nezaraznih bolesti.

Maja Zarić iz Ambasade Švicarske u BiH naglasila je da je Vlada Švicarske godinama već partner zdravstvenim autoritetima u BiH, u reformskim procesima koji su usmjereni prvenstveno na jačanje usluga i kvaliteta primarne zdravstvene zaštite. Ponovila je da 'ulaganjem u bolje i kvalitetnije zdravstvene usluge, ustvari ulažemo u zdravlje stanovništva'.  

- Zdravlje stanovništva ne može biti u fokusu samo zdravstvenog sektora. Zato smo se, kroz ovaj projekt, bavili uključivanjem i drugih sektora odnosno radili na međusektorskim aktivnostima koje doprinose stvaranju zdravijeg okruženja i podržavaju zdravije stilove života stanovništva. Iz naše perspektive, to je investicija u bolje zdravlje stanovništva i smanjenje komplikacija kod onih koji su već bolesni - kazala je.

Projekt je nazvan 'Jačanje i unapređenje modernih i održivih javnozdravstvenih strategija, kapaciteta i usluga za poboljšanje zdravlja stanovništva u BiH', a obuhvatio je i podizanje nivoa znanja timova obiteljske medicine za rad sa pacijentima i na promociji zdravlja. Okarakteriziran je i kao važan doprinos naporima resornih ministarstava da podignu kvalitetu usluga i promoviraju odgovornost svakog pojedinca, ali i svih sektora, društva u cjelini na pitanjima koja se tiču zdravlja.   

Projekt je izrađen i finansijski podržan u partnerstvu Vlade Švicarske i WHO, a implementiran u suradnji s domaćim partnerima u periodu 2013 - 2019. godina.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promocija ljudskih prava u poslovnom sektoru u BiH šansa za podizanje rejtinga poslodavaca

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana