Bosna i Hercegovina     | 14.06.2019. 15:23 |

BH Blok traži vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH zbog mostarske deponije Uborak

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Klubovi Socijaldemokratske partije BiH i Naše stranke - BH Blok poslali su zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, u vezi problema mostarske deponije smeća Uborak.

- Sa ovim se suočavaju građani Mostara, otkako su se objelodanile informacije da se na regionalnoj deponiji Uborak odlaže mulj iz prečistača otpadnih voda Mostara koji sadrži kancerogeni piralen. Deponija Uborak je namijenjena za komunalni kruti otpad, a na nju se već dugo vremena dovozio i odlagao i animalni, bolnički, medicinski, te drugi otpad sumnjivog karaktera. Stanovnici sjevernih naselja Mostara radi zagađenja zraka, vode i zemljišta sve više obolijevaju od kancerogenih oboljenja, kao i stanovnici šireg gradskog područja grada Mostara - navodi se u saopćenju BH Bloka.

Shodno tome da građani Grada Mostara već više od desetljeća nemaju pravo izbora Gradskog vijeća i da Federacija odnosno Parlament, svake godine odobrava budžet za Grad Mostar BH Blok smatra da se tematska sjednica mora održati i na njoj da budu prisutni rukovodioci Grada, jer je to jedini način da se odgovori građanima i da se preuzmu mjere dok ne bude prekasno za Grad Mostar.

- Pozivamo i Vladu Federacije BiH da se putem resornih ministarstava, inspekcija i Fonda za okoliš aktivno uključi u rješavanje ovog problema, kroz koordinaciju aktivnosti koji će kreirati plan sanacije ove deponije. Također, 13. juna ove godine, na sastanku održanom u Sarajevu u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH je ustanovljeno od strane tri inspekcije – građevinske, okolišne i vodne - da postoje nepravilnosti, pri čemu je utvrđeno da nisu izvršene laboratorijske analize i da se ne zna kakav je sastav mulja - istakli su iz BH Bloka.

Poručuju da je tematska sjednica ovog doma hitna, jer građani očekuju odgovore i mjere kako bi zaštitili svoje zdravlje.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Federalnim parlamentarcima predstavljena izložba portreta 'Lično' Velije Hasanbegovića

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Parlamentarni odbor podržao izmjene Zakona o kontroli cijena

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!