Bosna i Hercegovina     | 14.06.2019. 18:12 |

Izetbegović i Čović na zasjedanju Asocijacije evropskih senata u Parizu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović, učestvuju na 20. zasjedanju Asocijacije evropskih senata, koji se danas održava u Parizu.

Glavna tema zasjedanja gornjih domova evropskih parlamenata posvećena je dvodomnom parlamentarnom sistemu kao adutu za demokratiju. U okviru sesije na ovu temu prisutnim predsjednicima i zamjenicima predsjednika senata obratio se predsjedavajući Izetbegović, naglasivši da funkcija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao gornjeg doma u jednom demokratskom parlamentarnom sistemu, posebno do izražaja dolazi u složenim i multikulturalnim društvima i državama kao što je i Bosna i Hercegovina. Ističući činjenicu da naša zemlja ima posebnu obavezu spram presuda Suda za ljudska prava pri Vijeću Evrope po apelaciji Sejdić/Finci, Zornić i Pilav koje nas obavezuju da Predsjedništvo BiH i Dom naroda otvorimo za sve građane Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Izetbegović je naglasio da je u narednom periodu potrebno očuvati i unaprijediti i veoma senzibilan balans između građanskog i etničkog principa.

Na kraju svoga obraćanja predsjedavajući Izetbegović je, u smislu kontinuiteta korisne saradnje i produbljivanja veza između evropskih parlamenata, pozvao Asocijaciju senata da svoje naredno zasjedanje održi 2020. godine u Sarajevu, gradu koji je zbog svog istinskog multietničkog i multireligijskog karaktera u Evropi prepoznat kao mali Jeruzalem. Organizacija ovog susreta u Bosni i Hercegovini značila bi dodatnu podršku procesu pomirenja među narodima i njihovoj želji da u narednom periodu postanu građani Evropske unije.

U uvodnom dijelu zasjedanja učesnicima se obratio predsjednik Senata Francuske Gerard Larcher.

U zaključnom dijelu zasjedanja, prihvaćen je poziv predsjedavajućeg Izetbegovića da naša zemlja bude domaćin 21. zasjedanja Asocijacije evropskih senata, te je u završnim riječima konferencije predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović svim zemljama članicama Asocijacije izrazio toplu dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu iduće godine, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom