Bosna i Hercegovina     | 15.06.2019. 11:53 |

Djecu s poteškoćama u razvoju iz Travnika uključiti u sve sfere društva

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 15. lipnja (FENA) - Uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u sve sfere društva, te olakšavanje života njihovim roditeljima, ciljevi su Udruge "Sreća za sve", koja je osnovana u travnju u Travniku.

Ukazujući na to da je djeci neophodno osigurati prava koja im pripadaju, te upozoravajući da su njihove obitelji nerijetko zapostavljene, iz Udruge "Sreća za sve" navode da su im neki od ciljeva dnevni centar, park za djecu s poteškoćama u razvoju i senzorna soba.

Predsjednica Udruge Emina Alispahić kazala je da je druženje roditelja podržala ćevabžinica "Hari", ističući kako se nada da će i ostali pojedinci i kolektivi slijediti ovaj primjer društvene odgovornosti, te, na taj način, pružiti doprinos poboljšanju života  obiteljima koje se suočavaju s različitim problemima.

- Majke ove djece najhrabrije su žene na svijetu... Žrtvovale su cijeli svoj život i grčevito se bore da njihova djeca budu zdrava i sretna. Ne maštaju ni o čemu drugom i ugušile su sve svoje želje koje imaju majke djece bez poteskoća - kazala je Alispahić.

Magistrica pedagogije i psihologije Aida Jusić upozorila je da je potrebno djeci i njihovim roditeljima omogućiti vidljivost i jednake mogućnosti u društvu.

Upozorila je da su roditelji, uglavnom, prepušteni sami sebi, te da tragaju za najboljim načinom kako da pomognu svojoj djeci.

- Oni nemaju nikakve posebne potrebe, već upravo iste kao i svi njihovi vršnjaci. Žele da jedu, igraju se, imaju prijatelje, vole i budu voljeni... Oni su djeca s poteškoćama u razvoju, a mi trebamo učiniti sve da postanu vidljivi u društvu - kazala je Jusić.

Udruzi "Sreća za sve", koja, trenutno, ima 23 člana, neophodna je financijska potpora kako bi opstala, te je upućen apel svima, koji su u mogućnosti, da olakšaju život mališanima i njihovim obiteljima.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Djeca umiru od gladi u sjevernoj Gazi

Beograd: Policija podnijela prekršajnu prijavu zbog trovanja djece alkoholom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'