Sport     | 15.06.2019. 15:27 |

BPK Goražde - Iz budžeta za finansiranje sporta 361.000 KM

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 15. juna (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde utvrdila je konačan plan raspodjele sredstava za finansiranje sporta na području tog kantona u ovoj godini.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Arman Bešlija pojašnjava da će kroz redovan program za kvalitetni sport, kantonalne saveze, školski te sport osoba s invaliditetom iz budžeta biti izdvojeno oko 361.000 KM.

- Raspodjela sredstava za sport u 2019. godini utvrđena je na bazi ranije utvrđenih kriterija. Pravo na dodjelu sredstava za kvalitetni sport, pripreme i takmičenja, ostvarilo je 16 klubova sa područja BPK Goražde. Sportskom savezu BPK za korištenje sportskih objekata za klubove i tehničko funkcionisanje bit će dodjeljeno 66.200 KM. Dio sredstava iz kantonalnog budžeta i ove godine bit će izdvojen za školski sport i sport osoba s invaliditetom – precizirao je Bešlija.

Dodao je da će za sport i rekreaciju osoba s invaliditetom biti izdvojeno 8 000 KM i aktivu nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja za sportska takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola 6.000 KM.   

Bešlija je naglasio da su i ove godine pojedini klubovi iskazali nezadovoljstvo i uputili prigovore na plan raspodjele sredstava, međutim komisija ih je odbacila kao neosnovane. U ministarstvu su svjesni da su potrebe sportskih klubova veće od mogućnosti, te će se po riječima ministra, način finansiranja sporta već u narednoj godini nastojati promijeniti, što je i zaključak vlade BPK.

- Što se tiče kriterija oni se uvijek mogu mijenjati i treba gledati da se klubovi ne osjećaju oštećenim, a naš cilj je da raspodjelimo sredstva kako se iskaže potreba na terenu. Imali smo razgovore da se i privreda uključi u finansiranje, jer uvijek je nedovoljno sredstava za finansiranje sporta. Potrudit ćemo se da  okupimo sve aktere u sportu i vidimo koji su to kriteriji i da nađemo neki način prioritetnih finansiranja klubova koji su od velikog značaja i koji imaju tradiciju u ovom kantonu – kazao je resorni ministar.

U skladu s utvrđenim planom raspodjele sredstava za finansiranje sporta u ovoj godini, uskoro će biti potpisani i ugovori sa sportskim kolektivima koji su ostvarili to pravo.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sportisti u BiH kroz kampanju 'Glas sportista' traže promjene sistemskog finansiranja sporta

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Od 1. aprila na snazi nova Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'