Bosna i Hercegovina     | 15.06.2019. 15:21 |

Počeo  ljetni pohod 'Grebak – put života'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 15. juna (FENA)  -  U organizaciji Planinarskog kluba „Goražde – Maglić“ danas je počeo  tradicionalni  24. ljetni pohod „Grebak – put života“. Cilj i namjera organizatora je da očuva sjećanja i ukaže na značaj Grebka u najtežim danima za opkoljeno Goražde.

Učesnici pohoda iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine ali i Srbije, krenuli su ispred Gradske dvorane „Mirsad Hurić“, a tokom dana preći će dionicu dugu 48 kilometara koja je u najtežim danima za Goražde i njegove stanovnike značila put spasa.

Ibrahim Faić  član PD „Svatovac“ iz  Lukavca u pohodu učestvuje drugi put

- Bili smo ovdje prošle godine i sada smo došli ponovo da obiđemo te staze i odamo počast onima koji su tu izgubili svoje živote. Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti. Drago mi je da se njeguje ova lijepa tradicija, a tu je naravno i neizostavno druženje planinara. U Lukavcu je zrak zagađen a ovo je „dženet ovog svijeta“ – kaže Faić.

Planinari iz PK „Sandžak“ iz Novog Pazara redovni su učesnici tog pohoda i s goraždanskim planinarima njeguju dugogodišnje prijateljstvo.

- Učestvujemo već šest godina i redovno dolazimo na ljetni i na zimski pohod Grebak i želimo zbog svih tih ljudi koji su prošli ovom dionicom da očuvamo sjećanje  – kaže predsjednik PK „Sandžak“ Ibrahim Karajlija.

Prvi put dionicu Grebka odlučio je preći i Ismet Smajlović iz PD „Majevica“ iz Srebrenika.

- Imao sam želju doći i ranije ali ovo mi je prvi put. Mnogo nam znači učešće na jednom ovakvom pohodu – kaže Smajlović.

U PK „Goražde – Maglić“ zadovoljni su što se značaj očuvanja sjećanja na Grebak prepoznaje i van tog grada i kantona.

- Ovo je jedan od najmasovnijih ljetnih pohoda, jer imamo oko 100 učesnika. Pored Goraždana, tu su i planinari iz Sarajeva, Lukavca, Tuzle, Srebrenika ali i Novog Pazara i Sjenice. Ovo je garant da će „Grebak – put života“ živjeti i opstati. Naš glavni cilj je da to sačuvamo od zaborava i prenesemo mlađim generacijama šta je Grebak značio u to najteže ratno doba, kada je bio žila kucavica za opkoljeni grad – kaže predsjednik kluba Zajko Šovšić.

Podsjetio je da je Grebak u najtežim ratnim danima bio put spasa ali i put smrti. Mnogi su putem Grepka otišli iz Goražda, snabdijevali se hranom i municijom a mnogi na tom putu ostavili svoje živote stradajući od hladnoće, iscrpljenosti i u neprijateljskim zasjedama.

Tokom pohoda učesnici će odati počast stradalima. Na lokalitetu SRC Ruda Glava gdje je smješten planinarski dom večeras je predviđeno druženje učesnika, a manifestacija će biti okončana sutra.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta