Kultura     | 16.06.2019. 11:50 |

U Narodnom pozorištu priprema predstave 'Snijeg', premijera 26. juna (VIDEO)

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 16. juna (FENA) – Bh. režiser Dino Mustafić ovih dana s brojnom glumačkom ekipom radi na predstavi "Snijeg“ zasnovanoj na romanu nobelovca Orhana Pamuka, čija premijerna izvedba je predviđena za 26. juni, a prisustvovat će joj i sam Pamuk koji dolazi na poziv bh. izdavača IK Bybook.

Snijeg je roman koji čitaoca vodi u Karas, grad koji obiluje istorijom i u kojem će se glavni junak ponovno sresti sa starom ljubavi. Ovo je i ljubavna priča i napeti politički triler gdje se rasvetljavaju sukob između svjetovnog i ekstremnog islamskog svijeta.

Govoreći o radu na predstavi, Mustafić podsjeća da je Pamuk upravo za "Snijeg" dobio Nobelovu nagradu te da je to roman koji je autora izbacio u svjetsku književnu orbitu.

-Snjeg je roman fascinantnog političkog holograma Orhana Pamuka. Jedan uzbudljiv, dinamičan politički triler s jednom divnom ljubavnom pričom. To je roman koji ima više tema u kojima će svakako i posjetioci koji dođu na predstavu moći prepoznati odraze sopstvene stvarnosti, kulturnih lomova, istorijskog naslijeđa, odnosa tradicionalizma i modernizma. Razgovora o tome šta se dešava kada se ideologizira neka vjera. Kako se prećutkuju zločini svojih, a prate onih drugih - kaže Mustafić.

Ističe da je ushićenje rada na predstavi tim veće što Pamuk dolazi u Sarajevo.

Glumica Jasna Diklić kaže da je riječ o tekstu koji jeste prava istinska književnost koja u sebi nema toliko dramskoga, koliko ima jednu sjajnu priču.

-I reditelj i mi glumci smo na estetskom planu prije svega se uhvatili na tu priču. Igram ulogu koja je potpuno izmišljena. Igram lik koji se zove Evropljanka koja je paradigma na neki način današnje Evrope. To je jedna dodatna priča koja osvještava šta je Evropa danas i šta je Turska danas. Kakvi su animoziteti s istoka i zapada - dodaje Diklić.

Naglašava također da se iz ove knjige može naučiti da treba imati veliku ljubav i da se za nju treba boriti.

Glumica Kaća Dorić podvlači da poslije dugo vremena Narodno pozorište ima jedan prelijep poetski tekst i ne samo poetski. On je i slojevit i zahtjevan.

-Imamo veliki ansambl glumaca, ovo je ansambl predstava koja zahtijeva koncentraciju, pojedinačni rad i zajedništvo. Nadam se da ćemo uspjeti - poručila je Dorić.

Uz režisera Dinu Mustafića, autorski tim predstave čine i Bojana Vidosavljević i Emina Omerović koje su uradile adaptaciju teksta i dramaturgiju. Scenografiju potpisuje Dragutin Broz, kostimografiju Lejla Hodžić, a muziku Damir Imamović.

U predstavi glume: Aleksandar Seksan, Ermin Sijamija ,Amra Kapidžić, Amila Terzimehić, Senad Bašić, Vedrana Božinović, Jasna Diklić, Kaća Dorić, Dragan Jovičić, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Semir Krivić, Mak Čengić, Irfan Ribić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Merima Lepić-Redžepović, Mona Muratović, Belma Salkunić, Riad Ljutović.

Pogledajte http://fena.ba/video/3077/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1O0Uaa0EkuK3_jSzaxBmBL79mo-VMPUd0?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Balet 'Šeherzada' večeras u NPS za Međunarodni dan teatra

Broadwayski klasik "Blue Monday" 22. marta premijerno na sceni NPS

Predstava 'Jedan je Muhammad Ali' 4. marta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo