Svijet     | 17.06.2019. 13:13 |

Huawei očekuje pad prodaje mobitela na stranom tržištu od 40 posto

FENA Internet

SHENZEN,  17. juna (FENA) – Osnivač Huaweija Ren Zhengfei izjavio je u ponedjeljak da kompanija u ovoj godini očekuje pad prodaje mobitela na stranim tržištima od 40 posto, što je posljedica stavljanja firme na američku crnu listu.

Očekuje se da prihodi Huaweija budu za 30 milijardi dolara manji nego što je ranije prognozirano za naredne dvije godine, i dostići će 100 milijardi dolara godišnje, kazao je. S procijenjenim padom prihoda, rast profita kompanije bio bi otprilike na nuli u poređenju s 2018. godinom.

Ren je govorio na skupu s međunarodnim akademicima u sjedištu kompanije u  Shenzhenu.

Američki predsjednik Donald Trump prošlog je mjeseca uvrstio Huawei  na crnu listu kompanija čiji se poslovni odnosi s američkim partnerima pomno kontroliraju.

Nekim od ključnih partnera Huaweija, među kojima je i Google, čiji operativni sistem Android upravlja svim mobitelima Huaweija, kao i proizvođačima čipova Intel, Qualcomm i Broadcom, ograničeno je poslovanje s kineskim tehnološkim divom.

- Sve te američke kompanije imaju svoj poslovni integritet i etiku. Trenutne blokade nisu izazvane politikom američkih kompanija nego raznim perspektivama određenih političara - kazao je Ren.

Istaknuo je kako ne očekuje od američke vlade da poduzme tako "ekstremne mjere" protiv Huaweija, uključujući uvođenje ograničenja toj kompaniji u saradnji s američkim univerzitetima.

- Huawei neće značajnije umanjiti broj uposlenika - kazao je Ren, dodajući da je "poslovna konsolidacija" u toku.

Huawei, drugi po veličini svjetski proizvođač mobitela nakon Samsunga, nalazi se u ozbiljnim problemima nakon što je postao predmet kaznenih mjera američke vlade u okviru trgovinskog rata između Wahingtona i Pekinga izazvanog uvođenjem tarifa na robe vrijedne stotine milijardi dolara iz obje zemlje.

SAD optužuju Huawei i kinesku vladu za špijuniranje drugih zemalja, iako do sada nisu pružile nikakav dokaz za to. Washington također vrši pritisak na zapadne saveznike da onemoguće Huawei da koristi infraskturu njihove 5G mreže.

Ren je kazao da će Huawei na kraju izaći jači nakon takvih iskušenja.

- Mi ćemo održati naše nivoe ulaganja u istraživanje i razvoj kako bismo dali doprinos ljudskom društvu. Mislim da ne postoji način da nas neko premlati do smrti - izjavio je  Ren, prenosi dpa.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U FBiH porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Nvidia izdvojila Huawei kao najvećeg konkurenta

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom