Svijet     | 17.06.2019. 16:59 |

Čelnik Arapske lige - Nema mirovnog plana za Bliski istok bez palestinske države

FENA Internet

KAIRO, 17. juna (FNA) - Čelnik Arapske lige u ponedjeljak je upozorio da će pokušaji da se razriješi izraelsko-palestinski sukob biti uzaludni bez uspostave palestinske države na svim teritorijama koje je okupirao Izrael u Bliskoistočnom ratu u 1967. 

Izgleda da su komentari Ahmeda Aboula Gheita usmjereni na još neobjavljeni merički bliskoistočni mirovni plan koji je američki predsjednik Donald Trump već nazvao "sporazumom stoljeća". U okviru plana, konferencija pod američkim vodstvom bit će održana naredne sedmice u Bahreinu o prijedlozima za jačanje palestinske ekonomije.

Palestinsko čelništvo bojkotuje konferenciju, tvrdeći kako postoji velika vjerovatnoća da će plan biti značajno pristrasan u izraelsku korist i da će ugušiti palestinske aspiracije za uspostavom države na okupiranoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Iako precizniji detalji nacrta plana tek trebaju biti objavljeni, palestinski i arapski izvori koji su obaviješteni o njemu tvrde da on razara dvodržavno rješenje.

- Štagod odbaci palestinska ili arapska strana je neprihvatljivo - izjavio je Aboul Gheit tokom skupa u Arapskoj Ligi.

- Ono što je prihvatljivo kao rješenje s naše strane kao Arapa je uspostava palestinske države u granicama od 4. juna 1967. i s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom - dodao je on, prenosi Reuters. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 32.552

Španski vojni avioni izbacili 26 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od 7. oktobra porastao na 32.490

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo