Bosna i Hercegovina     | 18.06.2019. 12:13 |

Knezović: Grad Mostar uspješno obavio zadaću u projektu Interreg MED IMPULSE

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 18. juna (FENA) - Završna konferencija projekta Interreg MED IMPULSE, u sklopu kojeg se održavaju Dani energetske učinkovitosti koje organizira Grad Mostar, upriličena je u utorak u Mostaru, a okupila je načelnike i i gradonačelnike općina i gradova iz BiH.

Voditelj tog projekta Darko Knezović istakao je kako je Grad Mostar uspješno obavio svoju zadaću u ovom projektu te da na ovoj konferenciji želi podijeliti pozitivno i bogato iskustvo koje je stekao od svojih partnera - Španije, Grčke, Francuske, Hrvatske i Italije s ostalim općinama i gradovima u BiH.

Ocijenio je kako je evropska zajednica postavila cilj da se godišnje obnovi tri posto javnih objekata, a da je Grad Mostar napravio konstrukciju od pet posto, s tim što grad nije sposoban da to sam uradi te računa na svoje finansijske partnere.

Govoreći o tome što je Mostar dosad uradio, kazao je da je napravljeno snimanje većine javnih objekata, njih 75, i na temelju tih detaljnih pregleda urađena je energetska simulacija gdje su napravljene četiri vrste obnova za sve tipove objekata.

Proveden je i pilot projekt kompletne obnove objekta Područnog ureda Zapad, a sve što je urađeno u sklopu cjelokupnog projekta bit će vidljivo i na jednoj GIS platformi.

- Ovo je jedna lijepa priča o energetskoj efikasnosti kroz koju možemo doći do obnove tih objekata - ocijenio je Knezović.

Po riječima gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, cilj im je utopliti sve javne objekte i na taj način uštedjeti značajna sredstva za energiju.

Naveo je i kako Mostar uvodi led rasvjetu te da ima i niz projekata koje je počeo raditi kroz sistem "pametnih gradova" što će se, po njegovim riječima, jasno pokazati u bliskoj budućnosti.

- Na taj način želimo učiti i mlada pokoljenja da treba čuvati okoliš, da se treba brinuti o ekologiji i da trebamo zdrav život kako bi imali puno bolje stanje i u gradu i u regiji. Samo na takav način ćemo se priključiti i evropskim tokovima - poručio je gradonačelnik.

Premijer HNK Nevenko Herceg istakao je kako ga posebno raduje što je i Grad Mostar kao i Hercegovačko-neretvanski kanton ozbiljno krenuo s projektom energetske učinkovitosti.

- Naš kanton je već deset godina aktivan član Jadransko- jonske euroregije, a vidim da se i grad sve više uključuje kroz Asocijaciju gradova Jadransko- jonske euroregije  te da dolazi do ovako značajnih projekta - kazao je Herceg.

Ustvrdio je kako se Vlada HNK u ovom sazivu od početka aktivno i kvalitetno uključila u ovaj projekt.

Do sada smo obnovili više od 25 javnih objekata te zajedno sa Svjetskom bankom, UNDP-em i našim proračunskim sredstvima u ove četiri godine uložili više od 20 miliona maraka u projekt utopljavanja i energetske obnove javnih objekata - naglasio je Herceg te dodao kako je cilj obnova svih javnih objekata u HNK.

Inače, Grad Mostar kao partner u provedbi projekta Interreg MED IMPULSE organizirao je Dane energetske efikasnosti koji su započeli 14. juna, a u sklopu kojih je, osim današnje konferencije, održana i radionica o planiranju energijske obnove javnih objekata tog grada te predstava za djecu 'Puna vreća želja', koja je nastala u okviru provedbe projekta Interreg IPA CBC IRENE. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel