Regija     | 18.06.2019. 10:05 |

Predstavnici Sarajeva na konferenciji 'Digitalizacija i gradske uprave' u Beču

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Sarajevo će imati svoje predstavnike iz Kantona Sarajevo i Gradske uprave Grada Sarajevo danas u Beču na konferenciji o temi "Digitalizacija i gradske uprave". 

U okviru Evropske konferencije gradova (ECC) Grad Beč će 18. i 19. juna zajedno sa partnerskim gradovima u regionu "zaviriti" u budućnost i diskutovati o vještačkoj inteligenciji i e-upravi.

Vještačka inteligencija glavni je pokretač digitalizacije i predstavlja odlučujući faktor koji će odrediti budućnost gradskih uprava širom svijeta. Kod vještačke inteligencije se radi o tome da mašine "inteligentno" obavljaju zadatake. Ono što je odlučujuće u tom procesu je da sistemi treba ne samo da odrađuju isprogramirana uputstva, već treba da svoje ponašanje prilagode datim uslovima, uzimajući u obzir i informacije koje im stoje na raspolaganju. U samim gradovima vještačka inteligencija će imati uticaj na gotovo sve oblasti u kojima se moraju izvršavati zadaci. 

E-uprava Grada Beča omogućava klijentima da na jednostavan i udoban način koriste elektronske usluge. Zahtjevi korisnika u pogledu operativnosti konstantno rastu, što zahtijeva harmonizaciju sistema kako bi se omogućila digitalizovana uprava koja je funkcionalna na svim nivoima. Uspostavljanjem novog portala nazvanog "Moj.Beč" (Mein.Wien) Grad Beč je stvorio digitalnu okosnicu za sve Bečlije koja nudi obavljanje administrativnih poslova uz najveću udobnost i brzinu.

Ideja digitalnog humanizma zasnovana je na potrebi da se digitalizacija, koja polako prodire u sve oblasti svakodnevnog života, na održiv način iskoristi u svrhu društva i pojedinca. Pri tom je važno ne dozvoliti da različiti aspekti razvoja digitalizacije uznapreduju ka skepticizmu prema tehnici, već da se jačanjem svijesti i kroz intenzivniju razmjenu između zajednica taj razvoj pozitivno usmjeri. Zbog toga je neophodna intenzivna razmjena između istraživačkih zajednica (naprimjer između prirodnih i društvenih nauka), između gradova i organizacija civilnog društva kao i između učesnika globalne i regionalne ekonomije. Istovremeno se radi o uspostavljanju obavezujućih standarda, naročito sa aspekta etičnosti, saopćeno je iz Eurocomm PR-a.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Forto: Zemlje koje razmišljaju o svojoj budućnosti ulažu u digitalnu infrastrukturu

Prvi korak prema digitalizaciji Federalnog ministarstva trgovine

Beč u mikro dozama: Lipicaner kapsule osvajaju Ameriku i Veliku Britaniju

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!