Bosna i Hercegovina     | 18.06.2019. 11:40 |

Rajčević: Agencija za akreditaciju BiH ne funkcioniše, imamo sporazum sa Srbijom

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 18. juna (FENA) - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske (RS) Srđan Rajčević tvrdi da Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u Bosni i Hercegovini (HEA) trenutno nema potpuni kapacitet da funkcioniše u skladu sa zakonom.

-Imam informaciju da je i predsjednik Upravnog odbora te agencije podnio ostavku i ona ne može da funkcioniše – rekao je Rajčević, nakon što je s ministrom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladenom Šarčevićem potpisao Sporazum o zajedničkim aktivnostima u oblasti osiguranja kvaliteta i priznavanju akreditacija u visokom obrazovanju.

Kaže da taj sporazum nije usmjeren protiv BiH.

-Molim da se potpisivanje ovog sporazuma ne shvati nikako drugačije, izuzev dobre volje RS i Srbije i to je način da se prebrodi kriza koja je trajala u proteklih nekoliko mjeseci s HEA-om - ustvrdio je Rajčević i naveo da RS "ne može biti taoc HEA-e ili čovjeka koji upravlja tim organom".

Kaže da je taj dokument baziran na Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama RS-a i Srbije te daje mogućnost da se međusobno priznaju statusi akreditovanih visokoškolskih ustanova i studskih programa.

-I u RS i Srbiji taj status akreditovanih visokoškolskih ustanova bit će međusobno priznat, ne po automatizmu, već po zahtjevu – istakao je Rajčević novinarima u Banjoj Luci.

Dodao da će time fakulteti iz RS postati "međunarodno vidljivi“.

-Na ovaj način ćemo premostiti vremenski period, do formiranja novog saziva Vijeća ministara, u kojem će se vjerovato rješavati pitanje djelovanja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u Bosni i Hercegovini - rekao je on.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević je najavio i sporazum o preduniverzitetskom obrazovanju.

Dodao je da obrazovanje treba da povezuje "razne nacije, ali i one koje dijele istu kulturu, jezik i pismo“.

-Srpska nauka nije nacionalistička, izučavaju je mnogi univerziteti u svijetu – ustvrdio je Šarčević.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana