Stranačke aktivnosti     | 18.06.2019. 13:19 |

Saopćenje za javnost Naša stranka

FENA Saopćenje

Sanja Renić: Zabrana nabavke plastičnih vrećica svim ustanovama čiji je osnivač Kanton

Sanja Renić, zastupnica Naše stranke u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, inicirala je danas donošenje odluke kojom bi se svim institucijama, preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Zeničko-dobojski kanton zabranila nabavka, prodaja i besplatno uručivanje plastičnih vrećica.

Svoj zahtjev obrazložila je sljedećim riječima: „Zagađenje okoline u Zeničko-dobojskom kantonu i cijeloj državi je doseglo alarmantne razmjere. Sva upozorenja, obećanja, reakcije, apeli političara kod građana izazivaju kontra efekt. S pravom smatraju da sami, kao predstavnici vlasti, ništa konkretno ne činimo da se stanje promijeni. Dobro bi bilo da pokažemo da je naša svijest o problemu visoka i konkretnim primjerom damo do znanja da će promjene na bolje u stanju okoliša imati našu podršku. Krajnje je vrijeme da se počnemo odgovorno odnositi prema našoj okolini i zbog toga očekujem da vlada Zeničkog-dobojskog kantona donese odluku, a zatim i dugoročno rješenje tako što bi se Planom javnih nabavki zabranila nabavka i daljni plasman plastičnih vrećica u svim institucijama, preduzećima i ustanovama čiji je osnivač. Ogroman broj plastičnih kesa i drugih vrsta ambalaže pluta niz rijeke i nakuplja se na okolnoj vegetaciji. Osim očite ekološke prijetnje ovaj otpad je izuzetno opasan jer opstruira slobodan protok otpadnih i oborinskih voda kroz plavne kanale i odvode. Plastične vrećice rađene po starom sastavu raspadaju se oko hiljadu  godina, a ako ih nastavimo ovako učestalo koristiti razmjere ekološke katastrofe koja nas tek očekuje ne možemo ni naslutiti.

Ova naša akcija sama po sebi neće značiti mnogo na smanjenju zagađenja, ali hoće, kad ugledavši se na nas to počnu raditi druga zakonodavna tijela, privatni sektor i građani. Neko mora početi, bila bih ponosna kad bismo to bili mi u Zeničko-dobojskom kantonu.“

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana