Bosna i Hercegovina     | 18.06.2019. 13:48 |

Frau-Meigs: Lažne vijesti utiču i na integritet političkih izbora

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Fenomen lažnih vijesti i dezinformacija utiču na integritet medija, ali u Evropi sve više utiču i na integritet političkih izbora, kao i na destabilizaciju demokratskih institucija - ocijenila je ekspertica Grupe za lažne vijesti i online dezinformacije u Evropskoj komisiji Divina Frau-Meigs iz Francuske.

To je kazala na okruglom stolu o lažnim vijestima i medijskoj pismenosti koji je danas u Sarajevu organizirala Francuska ambasada u Bosni i Hercegovini.

Frau-Meigs je istakla da u radu više preferira termin dezinformacija od termina lažna vijest, jer obuhvata više segmenata.

Također je istakla da lažne vijesti smanjuju povjerenje građana u istinski demokratske institucije, kojih je danas vrlo malo u svijetu te da je destabilizacija institucija jedna od glavnih meta nedemokratskih zemalja.

Savjetnik za kulturu u Ambasadi Francuske u BiH Emmanuel Mouriez istakao je da je fenomen lažnih vijesti i dezinformacija vrlo opasan, jer se na taj način može ugroziti nečija reputacija.

Smatra da su dezinformacije i lažne vijesti izuzetno ozbiljna pojava, ne samo u BiH, već u cijelom svijetu te je izrazio potrebu da se o toj temi mnogo više govori.  

Istakao je da države trebaju posvetiti više pažnje tom fenomenu i biti mnogo više oprezne, jer je pojava lažnih vijesti vrlo progresivna u svijetu i u BiH.

Glasnogovornica Delegacije Evropske unije u BiH Jamila Milović-Halilović kazala je da su 'lažne vijesti' globalni problem te da građani smatraju da ne moraju imati mehanizme za prepoznavanje takvih vijesti i dezinformacija.

- To je zabrinjavajuće, jer smo prihvatili da to postane norma te da je sasvim normalno stanje da se lažne vijesti i dezinformacije pojavljuju - istakla je.

Prema istraživanjima koje je provela EU u BiH, Milović-Halilović tvrdi da povjerenje građana u medije opada u odnosu na prije nekoliko godine, te da su jedini izvori kojima vjeruju isključivo porodica i najuži krug prijatelja, što smatra vrlo zabrinjavajućim.

Francuska ambasada i Francuski institut u Bosni i Hercegovini provode tu aktivnost zajedno s francuskim institutima Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Ove godine će zajedno organizirati radionicu u regiji o uticaju digitalizacije na savremene političke procese, kao i izazovima s kojima se građani suočavaju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Francuska ambasada: Budućnost BiH je u Evropskoj uniji zbog čega je potrebno nastaviti i intenzivirati reforme

U Sarajevu konferencija o izazovima u oblasti zaštite životne sredine

U Sarajevu sutra konferencija o izazovima u oblasti zaštite životne sredine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo