Kultura     | 18.06.2019. 15:04 |

Izložba radova Adisa i Danisa Fejzića o tome šta danas jeste Bosna

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - "Prilog boljem (ne)razumijevanju Bosne i Hercegovine"  naziv je izložbe radova umjetničkog i bratskog tandema, skulptora Adisa Elias Fejzića i grafičkog umjetnika Danisa Fejzića, koja će biti otvorena u srijedu, 19. juna u Bosanskom kulturnom centru.

O ideji ove postavke, porukama koje kao umjetnici šalju, eksponatima te samim naslovom izložbe, u razgovoru za Fenu su govorila braća Fejzić.

Ova izložba, kako je naveo Adis Fejzić, vizualni je svijet simbola i metafora kojima autori predstavljaju neke aspekte fizičke i metafizičke Bosne i Hercegovine.

- Ovom postavkom definišemo svoj intimni, ali i duboko kritički odnos prema stvarnim vrlinama i manama, kao i o (nedo)sanjanim kvalitetima koji poslovično stoje iza imena ove zemlje - navodi on.

Njegov brat Danis Fejzić ističe da mu je posebna motivacija činjenica da je ovo zvanično prva izložba dvojca Fejzić, tandema kreativnog a i bratskog.

- Prvi put smo Adis i ja udružili snage da bismo progovorili jednu afirmativnu priču u kojoj promičemo nešto što je zajednička ideja okupljanja oko Bosne. Oko tradicije Bosne. Oko onoga što jeste Bosna ovdje i sada. Bosna kroz vizuru ovdašnjeg, sadašnjeg čovjeka - rekao je, između ostalog, Danis Fejzić.

Govoreći o naslovu izložbe, Adis Fejzić naglašava da je naslov "Prilog boljem (ne) razumijevanju Bosne" izabran za ovu izložbu posvećenu Bosni zato što je to jedan zgodan naslov koji je istovremeno i pretenciozan, a i gotovo na jednom uličnom nivou sastavljen.

- Od svake prevelike odgovornosti i možda pretencioznosti nas spašava ona prva riječ prilog. Jer ovo je samo jedan mali "prilog", pa neko može i da ga zaobiđe i treba da ga tako shvati. Nije sveto slovo niti mora ono što mi govorimo o Bosni za svakog biti obavezujuće - smatra Adis Elias Fejzić.

Govoreći o radovima koji će biti predstavljeni u BKC-u, Adis Fejzić navodi da rad njegovog brata Danisa, koji će se predstaviti grafikama, u težištu ima kritički, možda čak i "otrovan" odnos prema svemu što Bosnu razgrađuje. Dok se on, kaže za Fenu Adis Fejzić, više bavio "sastavljanjem onoga što je već rastavljeno a postojalo je kao sastavljeno kroz vijekove".

- Mene je zanimao integrativni faktor za sve kontekste koji su se rasturili, dok Danis kritikuje sve destrukcije koje su svakodnevnica - mišljenja je on.

Na izložbi bratski će se dvojac Fejzić predstaviti radovima koje su izlagali i ranijih godina, a određen broj radova bit će izložen prvi put. Između ostalog, tako će biti izložen ciklus posvećen Maku Dizdaru, kao i ispisi svetih tekstova četiri dominantne religije u BiH - judeizma, katoličanstva, pravoslavlja i islama, pisani bosančicom.

Izložba je realizovana u okviru manifestacije "Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti" – BHAAS.

Adis Elias Fejzić (Addis) je bosansko-hercegovački i australski skulptor. Završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je i magistrirao.

Titulu doktora nauka dobio je nakon uspješnog istraživanja i odbrane teze posvećene stećcima.

Iako po obrazovanju prvenstveno skulptor, Adis Elias Fejzić je vizualni umjetnik široke lepeze stvaralačkih interesovanja – pored sulpture u kamenu i drugim (ne)tradicionalnim materijalima, njegov umjetnički opus obuhvata i radove u polju grafike, slikarstva, kaligrafije te grafičkog i industrijskog "dizajna".

Danis Fejzić je diplomirao na Odsjeku za grafiku 2001. godine (u klasi prof. Dževada Hoze) na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Na istoj akademiji je magistrirao 2011. godine (u klasi prof. Dževada Hoze). Godine 2017. odbranio  jedoktorsku disertaciju na Internacionalnom univerzitetu Novi Pazar (Srbija).

Više puta izlagao je samostalno, te je učesnik brojnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i predavač na više međunarodnih konferencija. Zaposlen je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek grafika. Trenutno obnaša funkciju predsjednika Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta